Η «Μήδεια» έχει ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν

Η «Μήδεια» έχει ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν

Κύριε διευθυντά
Οι μετεωρολόγοι είναι σύμφωνοι και κατηγορηματικοί στη βαρυχειμωνιά που πλήττει τη χώρα μας, κατεβαίνοντας από τις βόρειες περιοχές προς τις νότιες, φθάνοντας μέχρι και την Κύπρο την Τετάρτη. Θεωρείται, μάλιστα, ότι είναι η χειρότερη των τελευταίων δέκα – δεκαπέντε ετών.

Δίκαια, λοιπόν, η ΕΜΥ της προσέδωσε την επωνυμία «Μήδεια», αφού η βασιλοπούλα – μάγισσα, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη –όπως πραγματεύεται τον μύθο στην ομώνυμη τραγωδία του (431 π.Χ.) ο Ευριπίδης– υπήρξε ζηλότυπη φόνισσα με επτά φόνους στο ενεργητικό της! Μάλιστα!

Διευκολύνοντας η Μήδεια τον Ιάσονα στην αρπαγή του «χρυσόμαλλου δέρατος», κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία, τον ακολούθησε, καθώς επέστρεφε στην Ελλάδα και ενώ ο πατέρας την κατεδίωκε να τη συλλάβει, εκείνη κατατεμάχισε τον αδερφό της Αψυρτο, για να περισυλλέξει εκείνος τα κομματιασμένα μέλη. 

Στην Ιωλκό, όταν έφτασαν, έπεισε τις κόρες του βασιλιά Πελία να τον σκοτώσουν, ώστε να αποχτήσει εκ νέου (!) τη νεότητά του.
Στην Κόρινθο, όπου κατέφυγε το ζευγάρι, διωγμένο από τον γιο του Πελία, Ακαστο, ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια, γιατί ερωτεύτηκε(;) τη βασιλοπούλα Γλαύκη, κόρη του Κρέοντα. Τότε εκείνη, με δολερό τρόπο, έστειλε, ως γαμήλιο δώρο, ένα δηλητηριασμένο χιτώνα, που κατέκαυσε τη νεόνυμφη και τον πατέρα της, που προσέτρεξε να τη βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, σκότωσε τα δύο παιδιά τους και κατέφυγε στην Αθήνα, πάνω σε άρμα που έσυραν φτερωτοί δράκοντες. Εκεί, παντρεύτηκε τον βασιλιά Αιγέα, του οποίου, όμως, τον γιο Θησέα προσπάθησε, από ζηλοτυπία, να δηλητηριάσει. Στη συνέχεια, εξορίστηκε καταφεύγοντας στην Ασία.

Προσφυέστατα, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της ΕΜΥ παραλλήλισαν τα γνωρίσματα της φόνισσας με τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και την επωνύμησαν «Μήδεια», διατηρώντας και αναδεικνύοντας ελληνικές λέξεις και έννοιες, που προβάλλουν την ελληνικότητά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή