Από τη Σκανδιναβία στη γραφειοκρατία

Από τη Σκανδιναβία στη γραφειοκρατία

Κύριε διευθυντά 
Ο  ισχυρισμός ότι η γραφειοκρατία αποτελεί προνομιακό πεδίο μόνο του δημόσιου τομέα μάλλον δεν ευσταθεί. Ισχύει δυστυχώς και στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο φαντάζομαι ότι ανήκουν οι τράπεζες. 

Είμαι εδώ και πολλά χρόνια πελάτης μεγάλης «συστημικής» τράπεζας, που σημαίνει ότι τους είμαι γνωστός. Είμαι ταυτόχρονα και ανάπηρος με δυσκολία κινήσεως. Τηλεφώνησα στην τράπεζα και ζήτησα να μου δώσουν κωδικούς για να μπορώ να διενεργώ ηλεκτρονικά τις συναλλαγές μου. Μου είπαν πως δεν γίνεται εξ αποστάσεως. Πρέπει να επισκεφθώ κατά φυσικό τρόπο το υποκατάστημα (η πανδημία δεν λαμβάνεται υπόψη). Μου ζήτησαν δε να προσκομίσω και τα εξής έγγραφα (επί λέξει): 

1. Ταυτότητα (λογικό μού ακούγεται). 2. Εκκαθαριστικό εφορίας (φορ. έτος 2019). 3. Απόκομμα σύνταξης (πρόσφατο). 4. Λογαριασμό ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) πρόσφατο ή μισθωτήριο συμβόλαιο. 5. Βεβαίωση για κινητό τηλέφωνο. Οπως βλέπετε, μόνο πιστοποιητικό… εγκυμοσύνης δεν μου ζήτησαν! Αυτά ίσως να ήταν δικαιολογημένα αν είχα ζητήσει δάνειο. Εγώ το μόνο που ζητούσα ήταν κωδικοί για να μπορώ να μπαίνω ηλεκτρονικά σε λογαριασμούς που υπάρχουν ήδη για πολλά χρόνια στην τράπεζα. 

Εζησα για περισσότερα από 25 χρόνια σε χώρα της Σκανδιναβίας. Ποτέ –μα ποτέ– δεν μου ζήτησαν οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή έγγραφο για παρόμοια περίπτωση ή και άλλη. Οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόταν, η υπηρεσία την αντλούσε από το τεράστιο κρατικό ψηφιακό αρχείο. Αν στην Ελλάδα του 2021 χρειάζεται κανείς όλα αυτά τα έγγραφα μόνο και μόνο για να πάρει κωδικούς από μια τράπεζα της οποίας για χρόνια είναι πελάτης, φανταστείτε πόσα άλλα χρειάζεται για πιο σύνθετες υποθέσεις στον δημόσιο τομέα. 

Με αυτό τον τρόπο νομίζουμε ότι θα προσελκύσουμε στην Ελλάδα τους νέους που έφυγαν ή καινούργιους επενδυτές; Θα σας έγραφα και άλλες λεπτομέρειες, αλλά δεν έχω τη δύναμη. Η ύπαρξη όλης αυτής της τεράστιας γραφειοκρατίας έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Η αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου καταρρακώνεται από τον καταφανή παράλογο και αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο προσφέρονται οι υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα μετοικούσα ξανά στη Σκανδιναβία αν δεν ήμουν τόσο άρρωστος και ανίκανος να αυτοεξυπηρετηθώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή