Το ψηφιακό θαύμα της Ινδίας

Το ψηφιακό θαύμα της Ινδίας

Κύριε διευθυντά 
Μοιάζει απίθανο, αλλά η πτωχή και αχανής Ινδία μάς δίδει μαθήματα ψηφιακής παγκόσμιας πρωτοπορίας. 

Ο γνώστης του θέματος Ανδρέας Δρυμιώτης, στο άρθρο του «Ποιος κυβερνά τον Κόσμο» στις 28 Φεβρουαρίου της κυριακάτικης «Καθημερινής», μας εκπλήσσει ενημερώνοντάς μας για τα ψηφιακά επιτεύγματα της Ινδίας. 

Παραθέτει 13 ονόματα CEO παγκόσμιων κολοσσών, που είναι όλοι Ινδοί. Οπως Google, Microsoft, Novartis, IBM, Mastercard, γνωστών σε όλους και άλλων λιγότερο ονομαστών. 

Επίσης, το καταπληκτικό ότι δύο υπουργοί της Βρετανίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, είναι Ινδοί! Το εκπληκτικότερο όμως είναι το σύστημα ταυτοποίησης πολιτών με την ονομασία India Stack.  Ενας μοναδικός αριθμός που συνοδεύει κάθε Ινδό σε όλη του τη ζωή και μία κάρτα με βιομετρικά στοιχεία. Από τη λειτουργία του συστήματος είναι όλοι ωφελημένοι – τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση και φυσικά οι πολίτες. 

Ο αρθρογράφος το θεωρεί την πλέον προωθημένη εφαρμογή ψηφιακής διακυβέρνησης παγκοσμίως. 

Και σε αντιδιαστολή, η λυπηρή κατάσταση της χώρας μας. 

Μία μεταβίβαση διαμερίσματος απαιτεί κάποιους μήνες χαρτιών, τρεχάματος, εξόδων. 

Η πρόσφατη κακοκαιρία της Αττικής, δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Βουλή, με πολυήμερη διακοπή ρεύματος, τηλεφώνου και νερού, έδειξε την απίστευτη αλληλοκάλυψη ευθυνών αλλά και το πινγκ πονγκ μετάθεσης αυτών των ευθυνών. 

Νόμος από το 1967 εντέλλεται ποιος κόβει τα κλαδιά δένδρων που είναι κοντά σε καλώδια ρεύματος. 

Επειτα από 54 χρόνια, δήμοι – περιφέρειες – ΔΕΗ – δασαρχείο και κυβέρνηση μας εμπαίζουν ολοκληρωτικά. Ευτυχώς που δεν υπήρξε απώλεια ζωής, αλλά η ζημιά είναι τεράστια και φυσικά πολύ μεγαλύτερου κόστους από τη δαπάνη υπογειοποίησης των καλωδίων. Που είναι υποχρεωτική, καθότι συμβάλλουν σε πολλαπλές πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Ευτυχώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη δείχνει έργο και σοβαρότητα, όπως η επιτυχημένη διενέργεια των εμβολίων. 
Ελπίζουμε ο «γκουρού» του ψηφιακού κράτους, πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ιλβες, που την ανέδειξε παγκόσμια πρώτη δύναμη ψηφιακής οργάνωσης, να παραμείνει σύμβουλος και μέντορας του κ. Πιερρακάκη. Διαφορετικά, ούτε τα εγγόνια μας θα γλιτώσουν από τραγέλαφους όπως η πρόσφατη χιονόπτωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή