«Όχι πειραματισμούς στα ακριτικά νησιά»

«Όχι πειραματισμούς στα ακριτικά νησιά»

Κύριε διευθυντά 
Οι απόψεις του έγκριτου συνεργάτη σας Σταύρου Τζίμα («Κ» 5.3.21, «Ο Εβρος δεν σηκώνει πειραματισμούς») μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Πράγματι, η εγκατάσταση πολυπληθών κλειστών δομών «μια δρασκελιά από τα σύνορα» του Εβρου θα ήταν ατυχής. Οχι μόνον επειδή υπονομεύει την αμυντική θωράκιση, την εθνική ομοψυχία και το αίσθημα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, αλλά και διότι οι ακριτικές περιοχές της χώρας μας υφίστανται συνεχώς ασύμμετρες, πιθανώς αναπότρεπτες απειλές από την Τουρκία. 

Οπως και ο Εβρος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απέχουν πράγματι μια δρασκελιά από τα τουρκικά σύνορα και την απειλητική αποβατική Στρατιά της Σμύρνης. Καθημερινά γίνονται υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, ζητείται επίμονα η αποστρατιωτικοποίησή τους, αμφισβητείται η κυριαρχία τους, ενώ η Τουρκία διαχρονικά επιμένει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η ευαίσθητη εθνική παραμεθόριος δεν περιορίζεται στον Εβρο – ξεκινάει από αυτόν, εκτείνεται σε όλο το Αιγαίο και καταλήγει στο Καστελλόριζο. 

Εχει δίκιο λοιπόν ο κ. Τζίμας όταν καταγράφει τις αναρίθμητες περιθάλψεις κατατρεγμένων που οι ακρίτες μας έχουν να επιδείξουν – ιδιαίτερα στα νησιά μας, αδιάλειπτα από το 2015, με αυτοθυσία, με κατάχρηση κάθε έννοιας φιλοξενίας, με καταστρατήγηση κάθε κοινής, ισότιμης ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος αποδείχθηκαν (όπως και ο Εβρος) τα προπύργια της πολιτισμένης, αδιάφορης, πλούσιας Ευρώπης ενάντια στις εισροές εκατοντάδων χιλιάδων Αφροασιατών και στους μεγαλόσχημους εκβιασμούς του Ερντογάν. 

Εφόσον η κατασκευή κλειστής δομής των δύο χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στον Εβρο ακυρώθηκε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προφανώς τα ακριτικά νησιά μας δικαιούνται να κριθούν με τα ίδια κριτήρια εθνικής ομοψυχίας και κοινωνικής συνοχής απέναντι στον μέγιστο κίνδυνο επιβίωσής τους, όπως αυτός ήδη διαγράφεται μετά την επικείμενη κατάληξη της πανδημίας. Η εντυπωσιακή μείωση των ροών είναι αποκλειστικά και μόνο συνέπεια της πανδημίας. Η Τουρκία απαιτεί από τη φοβισμένη Ευρώπη νέα, αναθεωρημένη συμφωνία προσφυγικού και νέες, αυξημένες επιδοτήσεις κατευθείαν στα κρατικά ταμεία της. Το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης Ε.Ε. – Τουρκίας μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε πολυπληθή, πολυετή πάρκινγκ μεταναστών, επιβάλλει με πακτωλούς χρημάτων την ένταξη ισλαμικών πόλεων στην οικονομική ζωή των εύθραυστων κοινωνιών μας και απαξιώνει κάθε ισότιμη, πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Πράγματι, όπως πιστοποιεί και ο κ. Τζίμας, το μεταναστευτικό διαρρηγνύει τους συνοριακούς ιστούς της χώρας μας, καταστρέφει την εθνική ομοψυχία, υπονομεύει την καθημερινή μας ασφάλεια και ευημερία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο Immigration Pact με την Τουρκία θα αφορά πολύ περισσότερο τα νησιά μας παρά οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδος. Είναι επιτέλους καιρός να μας επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, να ακούσει τους οικογενειάρχες και τους βιοπαλαιστές μας, να προστατέψει και να ενθαρρύνει τα νησιά μας. Οι νησιώτικες κοινωνίες μας επιβιώνουν μέσα στην ανασφάλεια και στην κυβερνητική απαξίωση. Η Ε.Ε. συνδιαλέγεται και νομοθετεί για εμάς σαν να πρόκειται για μεταναστευτικά φέουδα υπό την εποπτεία μισθοφόρων ΜΚΟ. Οι φωνές μας δυστυχώς δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΨΟΥΝΟΣ
Μυτιλήνη
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ
Χίος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΤΤΑΣ
Σάμος   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή