Οχι, δεν είμαστε μια μικρή χώρα

Οχι, δεν είμαστε μια μικρή χώρα

Κύριε διευθυντά
Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδος ως μικρής χώρας θα ήταν κατανοητός αν προερχόταν από κάποιον «άσπονδο» φίλο της, αλλά να διαφύγει από το έρκος των οδόντων του εν ενεργεία πρωθυπουργού της χώρας μας; Για του λόγου το αληθές: «Ως μικρή χώρα δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ…» (δήλωση στο Ρόιτερς, 4.2.2021), με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης να μην έχει καμία απολύτως σημασία.

Σύμφωνα με το Χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, «μικρός» είναι αυτός που το μέγεθός του είναι κάτω από τον μέσο όρο, ενώ «μεσαίος» αυτός που βρίσκεται στο μέσον μιας αξιολογικής κλίμακας. Ας μιλήσουν οι αριθμοί που ενίοτε λένε την αλήθεια (πηγές: Eurostat, globalfirepower και wikipedia). 

Από πληθυσμιακής πλευράς η χώρα μας είναι 3η στη βαλκανική χερσόνησο των 12 χωρών, 9η στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) των 27 χωρών, 13η στην Ευρώπη των 49 χωρών και 87η μεταξύ 190 χωρών του πλανήτη. 

Οσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), η χώρα μας είναι 3η στη Βαλκανική, 16η στην Ε.Ε., 21η στην Ευρώπη και 52η στον πλανήτη, ενώ, όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι 2η στη Βαλκανική, 24η στην Ε.Ε., 29η στην Ευρώπη και 46η στον πλανήτη.  

Λόγω και της «ανήσυχης» γειτονιάς μας, χρήσιμη είναι και η αναφορά στον δείκτη ισχύος πυρός (firepower index), σύμφωνα με τον οποίον η χώρα μας είναι 2η στη Βαλκανική, 6η στην Ε.Ε., 9η στην Ευρώπη και 29η στον πλανήτη.

Συμπερασματικά, η χώρα μας, από οικονομικής πλευράς, μάλλον είναι μεσαίου μεγέθους, ενώ από πληθυσμιακής πλευράς και στρατιωτικής ισχύος είναι τουλάχιστον μεσαίου, στοιχεία που, κατά τα φαινόμενα, ο πρωθυπουργικός περίγυρος (λογογράφοι κ.ά.) αγνοεί. Το «μικρή χώρα» ακούγεται συμπαθητικό, μπορεί και να βολεύει, αλλά είναι παραπλανητικό και, εντέλει, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή