SOS για τη σωτηρία του Οπούντιου Κόλπου

SOS για τη σωτηρία του Οπούντιου Κόλπου

Κύριε διευθυντά
Σας γνωρίζουμε ότι η θαλάσσια περιοχή του Οπούντιου Κόλπου (Αταλάντης – Μαλεσίνας – Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ – Λιβανατών – Αρκίτσας), περιοχή κατ’ εξοχήν οικιστική, τουριστική και παραθεριστική, έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της επί 35ετίας λειτουργίας ιχθυοτροφικών μονάδων χιλιάδων τόνων, οι οποίες έχουν προκαλέσει ίσως μη αντιστρέψιμη πια ρύπανση και καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα υποβάθμισης σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την περιοχή. 

Σύμφωνα με επιζωοτιολογική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα σημαντικότερα βακτηριακά και ιογενή νοσήματα των ψαριών των ιχθυοτροφείων ανιχνεύθηκαν στον Βόρειο Ευβοϊκό και στην ακτή Αταλάντης λόγω της πολυετούς και συνεχούς λειτουργίας πληθώρας υδατοκαλλιεργειών.

Ο συνδυασμός της λειτουργίας των υδατοκαλλιεργειών αλλά και της επί 40ετίας απόρριψης στη θάλασσα του μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ είχε ως συνέπεια το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας GR07 (ΥΠΕΚΑ Ειδική Γραμματεία Υδάτων Δ/νση Υποστήριξης και Ανάπτυξης) να χαρακτηρίσει από το 2012 την οικολογική κατάσταση του Βόρειου Ευβοϊκού ως μέτρια.

Δυστυχώς, αυτόν τον καιρό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί ταχύτατα τη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και στην περιοχή του Δήμου Λοκρών, δηλαδή στη θάλασσα του Οπούντιου Κόλπου (κλειστή θάλασσα) καθώς και σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Λάρυμνας.

Με τον σχεδιασμό αυτόν προωθείται η λειτουργία ακόμα μεγαλύτερων ιχθυοτροφικών μονάδων με αυξήσεις δυναμικότητας των ιχθυοκλωβών, επεκτάσεις των μισθωμένων θαλάσσιων εκτάσεων κ.λπ., με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες και ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα με τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου Λοκρών και με ό,τι σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες κατοίκους, επαγγελματίες του τουρισμού, και παραθεριστές και οικιστές της περιοχής.

Η επιπλέον παραγωγή ετησίως εκατοντάδων τόνων ψαριών (τσιπούρα, λαβράκι κ.λπ.) θα προκαλέσει την επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με εξαιρετικά μεγάλο πρόσθετο φορτίο από περιττώματα (κόπρανα και ούρα των ψαριών), φάρμακα για τις ασθένειες των ψαριών, ορμόνες, υπολείμματα των τροφών, παθογόνες ασθένειες των ψαριών κ.λπ., όπως αναφέρουν και πρόσφατες σχετικές μελέτες ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να μετατραπεί σε επικίνδυνο βάλτο, ακατάλληλο για κολύμβηση και η ζωή μας να επιστρέψει στο παρελθόν (1993) όταν η θάλασσα ήταν κίτρινη, θολή και μύριζε βούρκο!

Αίτημά μας είναι:
Καμιά νέα μονάδα, καμιά μετεγκατάσταση, απόλυτος έλεγχος της λειτουργίας των υφιστάμενων ιχθυοτροφικών μονάδων, χωρίς επέκταση της μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης, χωρίς αύξηση της δυναμικότητάς τους και μετά τη λήξη των αδειών τους η απομάκρυνσή τους από την περιοχή μας σε άλλη περιοχή με μη επιβαρυμένο οικολογικό αποτύπωμα για τη λειτουργία τους.

Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος
Νανα Τσουμα Κακαβουλη                               
Ο γεν. γραμματέας
Δημητρης Μαουνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή