Μικρασία, Αθάνας ο ανταποκριτής 

Μικρασία, Αθάνας ο ανταποκριτής 

Κύριε διευθυντά
Ο  κ. Ηλίας Μαγκλίνης στο άρθρο του «1921, μια μοιραία χρονιά» της 28.2.2021, λανθασμένα αναφέρει τον Θεμιστοκλή Αθανασιάδη-Νόβα ως πολεμικό ανταποκριτή στη Μικρά Ασία. Πολεμικός ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων «Πολιτείας» και «Αθηναϊκής» και αργότερα της σμυρναϊκής εφημερίδας «Θάρρος» ήταν ο αδελφός του Θεμιστοκλή, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας (1894-1987), γνωστός και ως Αθάνας, ο οποίος το καλοκαίρι του 1921 ακολούθησε τον ελληνικό στρατό μέχρι και πέρα του Σαγγαρίου ποταμού. Ο Αθάνας, με νεανική αισιοδοξία και έντονο αίσθημα πατριωτισμού, είχε εντυπωσιαστεί από το μεγαλείο του προελαύνοντος στα υψίπεδα της Μικράς Ασίας στρατού μας. Οι ανταποκρίσεις και οι φωτογραφίες που είχε στείλει στις εφημερίδες κατά την περίοδο παραμονής του στη Μικρά Ασία, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 1921, έχουν εκδοθεί το 2015 με το τίτλο «Εκστρατεία Σαγγαρίου, ένας δημοσιογραφικός αίνος και θρήνος».

Επίσης, αναμνήσεις και βιώματά του από τον ξεριζωμό της Ρωμιοσύνης από τη μικρασιατική γη αποτυπώνονται με γλαφυρό και συναρπαστικό λόγο στην ποιητική toy συλλογή «Αίνος και θρήνος», που εκδόθηκε το 1972, πεντηκοστή επέτειο του γεγονότος αυτού. Χαρακτηριστικά, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Το πολεμικό κατόρθωμα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία, όταν συνυπολογιστούν και τόσες δυσμενείς συνθήκες, είναι από τα μεγαλύτερα της νεότερης ιστορίας μας. Και δεν πρέπει να το συσκοτίζει η τραγική κατάληξη… Του ανήκει πας Αίνος!». Πρέπει να αναφερθεί ότι η ποιητική του ευαισθησία δεν τον παρακωλύει από το να έχει επίγνωση της σημασίας της μικρασιατικής τραγωδίας και συνεχίζει στον πρόλογο της ίδιας συλλογής: «Το 1453 κατάπεσε το μεγάλο αέτωμα. Το 1922 ξηλώθηκε απ’ τη βυζαντινή γη και το πιο μικρό θεμέλιο. Ο ξεριζωμός απ’ την Ανατολή είναι ένα μοναδικό μαύρο κεφάλαιο στην εθνική μας ιστορία. Και στην ιστορία της ανθρωπότητας όλης πρέπει να προστεθεί». Εως το τέλος της ζωής του, διηγείτο με διαύγεια πνεύματος και μεγάλη περιγραφική δεξιότητα τις εμπειρίες του από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Και οι δύο αυτές εκδόσεις σχετικά με τη μικρασιατική εκστρατεία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://athanas-novas.gr/

Ο Θεμιστοκλής Αθανασιάδης-Νόβας (1896-1961) εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Πολιτεία», «Νέος Κόσμος» και «Ελεύθερον Βήμα».

Μαζί με τους Καζαντζάκη, Ουράνη, Παναγιωτόπουλο και Κόντογλου συνέβαλε σημαντικά στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Το 1932 δημοσίευσε το βιβλίο «Ενα μήνα στον Βόρειο Πόλο», πρωτοποριακή έκδοση της εποχής του. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του στην κριτική του θεάτρου. Διετέλεσε νομάρχης σε πολλούς νομούς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή