Oι εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμοί

Oι εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμοί

Κύριε διευθυντά 
Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μου σας γράφουμε και πάλι με αφορμή το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην «Καθημερινή» της 13-14 Μαρτίου 2021 με τίτλο «“Καλή ανοσία”, μια νέα, αναγκαία, ευχή». Ο Π.Μ. «ξαναχτύπησε» με fake news.

Οσοι πήγαμε σχολείο σε προηγούμενες δεκαετίες γνωρίζουμε καλά ότι σε ένα γραπτό κείμενο η τελευταία παράγραφος είναι σημαντική γιατί μένει στον αναγνώστη. Τι μένει από την τελευταία πρόταση του άρθρου του Π.Μ.; Οτι η κυβέρνηση πανηγύρισε για 1.000.000 εμβολιασμένους ενώ αυτός ο αριθμός αφορά εμβολιασμούς. Ειρωνεία και απαξίωση μιας τεράστιας προσπάθειας της κυβέρνησης, αλλά και απευθείας κατηγορία ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, όλα βασισμένα σε fake news.

Και εξηγούμαι: Οσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κάποια κυβερνητική ανακοίνωση επίσημη ή μη για το επίμαχο θέμα που να αναφέρεται σε εμβολιασμένους. Ολες ήταν για εμβολιασμούς. Πιθανόν κάποιοι αγράμματοι δημοσιογράφοι να έγραψαν –εσκεμμένα δεν το βλέπω, δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί σας που κάνουν ρεπορτάζ είναι σε θέση να καταλάβουν τη διαφορά και να κάνουν και πολιτική με αυτό– αυτό που καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Π.Μ. 

Να πιστέψουμε ότι δεν μπορεί ένας Π.Μ. να εντοπίσει τα πραγματικά λάθη και αναλύει τα ανύπαρκτα; Τι θα γίνει, κ. Παπαχελά; Θα πρέπει να κάνουμε την άσκηση μνήμης και να θυμόμαστε πόσο καλά τα έγραφε το πάλαι ποτέ ο Π.Μ. και στο όνομα αυτής της ανάμνησης να τον αφήνουμε να λέει ό,τι να ’ναι;

Βαρβάρα Καμπουριδη, Τέως συντονίστρια Εκπαίδευσης Λονδίνου
Γιώργος Καμπουριδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Απάντηση

Ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι στην επικρινόμενη τελευταία παράγραφο μιλούσα για τη δημοσιογραφική διαχείριση του αριθμού των εμβολιασμών/εμβολιασμένων, όχι για την κυβερνητική. Γι’ αυτό και παρέπεμπα στα Ellinika hoaxes, όπου η κ. Σπυριδούλα Μάρκου, στις 6 Μαρτίου και υπό τον τίτλο «Οχι, ΔΕΝ έχουν εμβολιαστεί 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα», σημείωνε προοιμιακά τα εξής: «Σε άρθρα που αναρτήθηκαν σε δεκάδες ενημερωτικές σελίδες τα τελευταία 24ωρα εντοπίσαμε ότι λανθασμένα αναφέρουν πως συνολικά στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο κάτοικοι ή αλλιώς το 10% του πληθυσμού». Ο πραγματικός αριθμός εμβολιασθέντων ήταν 725.388.

Υπήρξαν ιστοσελίδες που διόρθωσαν πολύ γρήγορα το λάθος τους. Αλλες όμως επιμένουν στην πλαστογράφηση της αλήθειας, πράγμα που μας υποχρεώνει να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ανεπάρκεια ή σύγχυση αλλά με εσκεμμένη δημοκοπική παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα, στις 19.3 η επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού ενημερώνει: «1.375.828 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί. Την ίδια μέρα το σάιτ κυριακάτικης εφημερίδας με πάμπολλες επισκέψεις παραπληροφορεί: «Εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα 1.375.828». Αυτό είναι το θέμα.

Μετά τιμής
Παντελης Μπουκαλας 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή