Και τα αριθμητικά θέλουν τον τρόπο τους

Και τα αριθμητικά θέλουν τον τρόπο τους

Kύριε διευθυντά
Είπε επιτέλους κάτι σωστό ο Τσίπρας, ίσως από άγνοια ή παραδρομή. Μίλησε για τη δεκάτη εβδόμη Νοέμβρη. Κάτι που προφέρουν λανθασμένα όλοι ανεξαιρέτως, εκφωνητές, τηλεπαρουσιαστές, δημοσιογράφοι κ.λπ. Πρόκειται για τη λανθασμένη χρήση των απόλυτων αριθμητικών, εκεί όπου πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα τακτικά αριθμητικά. Τα απόλυτα αριθμητικά δηλώνουν το πλήθος κάποιων πραγμάτων, π.χ. «πέντε βιβλία», «δεκαεπτά θρανία». Τα τακτικά αριθμητικά δηλώνουν τη θέση που έχει κάτι σε μία σειρά από όμοια, π.χ. «ο ένατος μήνας», «ο εικοστός πέμπτος επιτυχών». 

Ετσι ακούγονται όλοι ανεξαιρέτως να λένε «της δεκαεπτά Νοέμβρη» αντί «της δεκάτης εβδόμης Νοέμβρη» ή «της είκοσι πέντε Μάρτη» αντί «της εικοστής πέμπτης Μάρτη». Σε λίγο θα λένε «της είκοσι οκτώ Οκτώβρη» αντί «της εικοστής ογδόης του Οκτώβρη». Προσπερνώ όλα τα άλλα… μαργαριτάρια που ακούγονται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ιδιαίτερα στα τριτόκλιτα ουσιαστικά και επίθετα, π.χ. «επιτράπηκαν οι απόπλους» ή «κατά τη διάρκεια της διεθνή συνάντησης» κ.λπ. κ.λπ. Βοηθήστε με τη δημοσίευση την προσπάθεια σωτηρίας της εθνικής μας γλώσσας από τους βαρβαρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή