Το κτήμα Τατοΐου και τα υπουργεία

Το κτήμα Τατοΐου και τα υπουργεία

Κύριε διευθυντά
Τον τελευταίο καιρό στην εφημερίδα σας και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προβλεπόμενη αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου με το υφιστάμενο ανάκτορο και τις λοιπές υποστηρικτικές κατασκευές.

Αυτό που ξενίζει και δημιουργεί εντυπώσεις σε πρώτη προσέγγιση, είναι ότι οι αναφερόμενες μελέτες αξιοποίησης έχουν δωρηθεί από ιδιώτες και έναν σύλλογο ιδιωτών. Ποιος καθορίζει τον σκοπό της σύνταξης, ποιος καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές των μελετών, ποιος τις επιβλέπει και ποιος τις εγκρίνει, για ένα έργο του Δημοσίου; Η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση με σαφώς θεσμικό και διαφανή τρόπο.

Τα 42.000 στρέμματα παρθένου δάσους της ευρύτερης περιοχής Τατοΐου ανήκουν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και είναι ανεκτίμητης αξίας για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Κάθε παρέμβαση, πέρα από τα υφιστάμενα κτίσματα, θα είναι επιζήμια για την εικόνα και την ασφάλεια του δρυμού. Οι αναφερόμενες διαπλατύνσεις οδών θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. 

Το πυκνό δάσος και οι καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι καθιστούν τον δρυμό περιοχή υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις της βασιλικής κατοικίας και το κτήμα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πυρκαγιές το 1916 και το 1945.

Επίσης η  δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας υπέστη μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιές στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Για την πρόληψη αυτών των πυρκαγιών, όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και πνέουν ισχυροί άνεμοι, το Δασαρχείο Πάρνηθας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία διακόπτουν την κυκλοφορία στις οδούς προσπέλασης προς την περιοχή. 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών να συντάξουν μελέτες αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται για έργο του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή