Βαναυσότητα και τιμωρία

Kύριε διευθυντά
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2018, συμμορία ληστών διέρρηξε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών, αφαιρώντας αντικείμενα, κλέβοντας αυτοκίνητα και τρομοκρατώντας τους ενοίκους. Περί τις 04.30 της 1ης Μαρτίου 2018 η συμμορία αυτή εισέβαλε σε οικία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, έδεσε και κακοποίησε τους ενοίκους και αφαίρεσε τιμαλφή και αυτοκίνητο. Την ίδια περίπου ώρα της 2ας Απριλίου 2018, μέλη της ίδιας συμμορίας εισέβαλαν σε οικία στη Νέα Κηφισιά ψάχνοντας για τιμαλφή ακόμα και στο υπνοδωμάτιο όπου κοιμούνταν οι ένοικοι. Οταν ο ιδιοκτήτης της οικίας ξύπνησε από τον θόρυβο, χτυπήθηκε βάναυσα με σιδηρολοστό στο κεφάλι και αμέσως μετά δέχθηκε δύο πυροβολισμούς με πιστόλι σχεδόν εξ επαφής. Εξέπνευσε 20 μέρες αργότερα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού να κρατηθεί στη ζωή. Αρκετά μέλη της συμμορίας αυτής συνελήφθησαν ένα χρόνο αργότερα και καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ποινές κάθειρξης από 32 έως 38 έτη (κατά συγχώνευση), εκ των οποίων η εκτιτέα ποινή δεν ξεπερνάει τα 20 έτη κάθειρξης, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ενώ είναι βέβαιο ότι οι καταδικασθέντες θα απολυθούν αρκετά νωρίτερα, σύμφωνα με τις διατάξεις για την απόλυση υπό όρο.

Η σοβαρότητα και βαναυσότητα τέτοιων εγκλημάτων βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με τις ποινές που μπορούν να επιβληθούν και να εκτελεστούν με το υπάρχον νομικό καθεστώς. Ως αποτέλεσμα, οι δράστες γίνονται όλο και πιο θρασείς και αδίστακτοι με την πεποίθηση ότι αν συλληφθούν, θα εκτίσουν μια ποινή φυλάκισης 5-12 ετών το πολύ και θα αφεθούν ελεύθεροι. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει. Με αφορμή την άτυχη μητέρα των Γλυκών Νερών, γράφτηκε στον Τύπο ότι ειδική επιτροπή νομικών θα επανεξετάσει κατ’ εντολήν του υπουργείου Δικαιοσύνης την ποινική αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών αυτών, η οποία θα σέβεται μεν τις σύγχρονες τάσεις του ποινικού δικαίου αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο στη μείωση της επιβαλλόμενης και εκτιτέας ποινής στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανεξαρτήτως αυτού, όσοι έχουμε δεχθεί τις συνέπειες τέτοιων επιθέσεων, άμεσα ή έμμεσα, πιστεύουμε ότι, πέραν της επιστημονικής επανεξέτασης του ζητήματος, θα πρέπει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την εν γένει λειτουργία του κράτους. Οπως σωστά ενδιαφέρθηκε το ευρύτερο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τη λύση της κακοφωνίας των περιπάτων του δολοφόνου τρομοκράτη Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, αναμένουμε από τον πρωθυπουργό να εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αποτελεσματικότερη ποινική αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή