Επιτροπές σοφώνκαι εθνική άμυνα

Επιτροπές σοφώνκαι εθνική άμυνα

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας στο οικονομικό φύλλο της «ΚτΚ» (13/6/21) ότι το υπουργείο Αμυνας – ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει να δημιουργήσει ναύσταθμο στο λιμάνι του Βόλου, σκέφτηκα ότι κάπου έχουμε ξεφύγει και ότι ίσως θα ήταν σοφό να οργανωθούμε επιστημονικά μετρώντας προσεκτικά τα βήματά μας (ήδη εδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί η μετατροπή – αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης (Σούδας) σε επιχειρησιακό ναύσταθμο υψηλών προδιαγραφών).

Το Επιστημονικό Συμβούλιο Αμυνας (DSΒ – Defense Science Board) των ΗΠΑ είναι μια επιτροπή πολιτικών εμπειρογνωμόνων (επιτροπή σοφών θα την ονόμαζα εγώ) που διορίζονται προκειμένου να συμβουλεύουν το υπουργείο Αμυνας για επιστημονικά και τεχνικά θέματα. Ιδρύθηκε το 1956. Το συμβούλιο παρέχει συμβουλές στον υπουργό Αμυνας, στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, στον Αμερικανό ΑΓΕΕΘΑ και σε άλλα γραφεία και οργανισμούς του υπουργείου Αμυνας σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα.Το DSB διεξάγει ταυτόχρονα πολλές μελέτες κάθε χρόνο. Τα θέματα των μελετών επιλέγονται μέσα από σχετικά αιτήματα του υπουργείου Αμυνας ή ηγετών του Κογκρέσου και πολλές από αυτές δημοσιεύονται.

Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση την πανδημίας του κορωνοϊού λειτουργεί αποτελεσματικά και κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, αν λάβουμε υπόψη μας και το ότι επιχειρεί συνεχώς σε κατάσταση κρίσης μακράς διάρκειας (μορφή υβριδικού πολέμου στον οποίο εμπλέκονται μαχητές –ιατροί και νοσηλευτές–, συντηρητές ιατρικών συστημάτων και υποδομών, διαχειριστές υλικού, διοικητικό συντονιστικό προσωπικό και δυνητικά όλος ο πληθυσμός της χώρας).

Μια παρόμοια επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους επιστήμονες και πρώην στρατιωτικούς με σοβαρές ακαδημαϊκές προδιαγραφές και εμπειρίες, που θα επιλέγονται με υψηλά αξιοκρατικά κριτήρια, εκτιμούμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας για την αντιμετώπιση πολύπλοκων τεχνολογικών θεμάτων στους τομείς της σχεδίασης – κατασκευών, της αμυντικής βιομηχανίας, της διοικητικής μέριμνας, των προμηθειών και της επιτυχούς επιλογής – συντήρησης πολύπλοκων οπλικών και λοιπών συστημάτων μιας και ζούμε στην εποχή υψηλών και καινοτόμων τεχνολογικών επιτεύξεων και διαφορετικού είδους πολέμων, στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο.

Για παράδειγμα, το ΕΣΑ θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά το Π.Ν. στην προσπάθεια απόκτησης (α) εθνικού πλοίου στις βασικές κατηγορίες (φρεγάτες – κορβέτες – πυραυλάκατοι – πλοία αποβάσεων), (β) Ναυτικού Αεροπορικού Βραχίονα – ΝΑΒ, (γ)  Βοηθητικού Στόλου – Β.Σ. και (δ) την πιθανή οργάνωση του Π.Ν. σε μια ενιαία ναυτική υπηρεσία που να περιλαμβάνει τον Στόλο, τον ΝΑΒ, τον Β.Σ., τους Πεζοναύτες και την Ακτοφυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή