Για την Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου

Για την Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου

Κύριε διευθυντά
Εκφράζω τριπλά συγχαρητήρια πρώτα για την πρωτοβουλία σας να δημοσιευθεί στο φύλλο της 15/6/21 η αναγγελία της επανέκδοσης της Αυτοβιογραφίας της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, κατά δεύτερο λόγο για τη Μάρω Βασιλειάδου που με τόση ευαισθησία παρουσίασε τη συγγραφέα και το έργο της και τέλος κατά τρίτο λόγο για το Μεταίχμιο που ανέλαβε την επανέκδοση.

Είναι πραγματικά άδικο μια προσωπικότητα τόσο σημαντική για τα ελληνικά γράμματα να παραμένει σχετικά άγνωστη στο μεγάλο κοινό. Αν εξαιρέσει κανείς τον Ντίνο Κονόμο, τον Φαίδωνα Μπουμπουλίδη, τον Κ. Πορφύρη και τα «Επτανησιακά Φύλλα» δεν νομίζω κανείς άλλος να ασχολήθηκε σοβαρά με το έργο της Μαρτινέγκου, ούτε ακόμη και αυτή η πατρίδα της, η Ζάκυνθος που δεν την έχει προβάλει αρκετά ανάμεσα στα τόσα πνευματικά της τέκνα που τη δόξασαν. Ισως στις μέρες μας, με τις τόσες αναφορές που γίνονται για τον φεμινισμό, να είναι η κατάλληλη στιγμή να την ξαναθυμηθούμε.
Επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω την εξαιρετική εργασία της έγκριτης φιλολόγου και λογοτέχνιδος Αννίτας Παναρέτου: «Η παρηγορία των επιστολών σου», μια φανταστική αλληλογραφία της Μαρτινέγκου με την Ευανθία Καΐρη – δύο σημαντικότατες γυναικείες προσωπικότητες των αρχών του 19ου αιώνα, όχι αρκετά προβεβλημένες δυστυχώς στο ευρύ κοινό. Με την εργασία αυτή της κυρίας Παναρέτου και τη λεπτομερή της ανάλυση ασχολήθηκε εκτενώς η ομάδα βιβλίου της ΧΕΝ Κηφισιάς το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή