Το Πολεμικό Ναυτικό, ο Πόρος, η ονοματοδοσία

Το Πολεμικό Ναυτικό, ο Πόρος, η ονοματοδοσία

Κύριε διευθυντά
Το μικρό νησί του Σαρωνικού, ο Πόρος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Πολεμικό μας Ναυτικό (Π.Ν.) Στον Πόρο λειτούργησε από το 1836 ώς το 1881 ο ναύσταθμος του τότε Στόλου μας, το πρώτο ναυτικό νοσοκομείο και μέχρι το 1885 το «Νεωλκείον» (ναυπηγείο) του Στόλου. Το 1887 ιδρύθηκε το «Κεντρικόν Προγυμναστήριον» για την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων κληρωτών του Ναυτικού. Στον ίδιο χώρο, η Σχολή Ναυτοπαίδων και πολύ αργότερα η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Π.Ν. (ΣΜΥΝ). Από αυτές αποφοίτησαν χιλιάδες υπαξιωματικοί, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Π.Ν. Μέχρι σήμερα το Κέντρο Εκπαιδεύσεως (Κ.Ε.) Πόρος δέχεται κληρουχίες νεοσυλλέκτων του Π.Ν. για τη βασική τους εκπαίδευση.
Δεκάδες ή εκατοντάδες Ποριώτες στελέχωσαν, στη σύγχρονη ιστορία του, το Π.Ν. ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί. Ποριώτης ήταν ο κελευστής Ν. Κατιντζάρης που, τυλιγμένος με τη σημαία του «Αβέρωφ», έχασε τη ζωή του στη ναυμαχία της Ελλης στις 3-12-1912. Στον Πόρο κατέπλευσε το «Αβέρωφ» κατά τον επαναπατρισμό του Στόλου από τη Μ. Ανατολή και στον Πόρο ελλιμενίστηκε μετά τον παροπλισμό του, επί σειράν ετών, πριν έλθει στη σημερινή του θέση στον Φλοίσβο.

Παρ’ όλα αυτά το Π.Ν. δεν έχει δώσει, μέχρι σήμερα, το όνομα «Πόρος» σε κανένα πλοίο του. Αντιθέτως έχει ονοματοδοτήσει πλοία του με ονόματα νησιών και άλλων τόπων, που δεν έχουν καμία ή σχεδόν καμία σχέση με αυτό. Αναφέρω μερικά από αυτά: Νίσυρος, Κως, Σίκινος, Σέριφος, Σίφνος, Κάρπαθος, Καστράκι, Δομοκός, Καρπενήσι, Πορταριά, Φάρσαλα.

Κατά τη γνώμη μου, δύο σοβαρές παραλείψεις έχει κάνει το Π.Ν. ως προς την ονοματοδοσία πλοίων του και θεωρώ ότι πρέπει να τις αποκαταστήσει και να δώσει σε δύο πλοία του τα ονόματα «Πόρος» και «Υποπλοίαρχος Ε. Τσομάκης». Το δεύτερο για να τιμήσει τον ηρωικώς πεσόντα, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20-7-1974, υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη Π.Ν., κυβερνήτη της κυπριακής τορπιλακάτου Τ3. Ο Τσομάκης είναι ο πρώτος αξιωματικός, προερχόμενος από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), που έδωσε τη ζωή του μαχόμενος κατά εχθρού, μετά τον Β΄ Π.Π.
Περιμένουμε με χαρά, ελπίδα και ανυπομονησία τις νέες φρεγάτες του Π.Ν. και αυτές με τη σειρά τους τα ονόματά τους. Να η ευκαιρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή