H Αρχιτεκτονική, το σχέδιο και η βάση

H Αρχιτεκτονική, το σχέδιο και η βάση

Κύριε διευθυντά 
Από το άρθρο (23/7) του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου έμαθα ότι υποψήφιος για την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ διαμαρτύρεται γιατί δεν «μπήκε» λόγω της κάτω της βάσης βαθμολογίας στο σχέδιο. Ισως θεωρεί ότι θα διδασκόταν το σχέδιο στη σχολή.

Ακριβώς αυτό όμως ήταν η δικαιολογία του υπουργείου Παιδείας το 1965, δεύτερη χρονιά των Πανελληνίων (στη συνέχεια Πανελλαδικών), όταν κατήργησε τα σχέδια σαν εξεταστέο μάθημα στις αρχιτεκτονικές σχολές, στις εισαγωγικές εκείνης της χρονιάς, ίσως και της επόμενης. Γεν. γραμματέας του υπουργείου ήταν ο εμπνευστής των Πανελληνίων (Μπακαλορεά επί το γαλλικότερον) Ευ. Παπανούτσος επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. 

Ως προς την ουσία του ζητήματος, η εξέταση στο σχέδιο προστίθεται στα λοιπά εισαγωγικά μαθήματα των σχολών μηχανικών, ως έλεγχος της ικανότητας του υποψηφίου να αποτυπώνει ιδέες, φόρμες και μορφές που, κυριολεκτικά, φαντάζεται, θα έλεγα και ονειρεύεται. Αυτό άλλωστε διαφοροποιεί τον αρχιτέκτονα από τους άλλους μηχανικούς. Σε εκδόσεις βιβλίων που ασχολούνται με εμβληματικά κτίρια, παρατίθενται πάντα τα αρχικά σκίτσα του αρχιτέκτονα, με μολύβι ή κάρβουνο συνήθως, για τη μορφή του κτιρίου.

Τέλος, πολλές άλλες αστοχίες εκείνης της αρχικής εποχής ταλανίζουν ακόμη το σύστημα των Εισαγωγικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή