Γιατί την «κοπάνησε» ο κ. επιθεωρητής;

Γιατί την «κοπάνησε» ο κ. επιθεωρητής;

Κύριε διευθυντά

Διάβασα τη συνέντευξη της υπουργού Νίκης Κεραμέως («Κ» 18/7/2021). «Η αξιολόγηση θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματά της θα συνδέονται είτε με επιβράβευση μέσω μορίων είτε με επιμόρφωση… η συμμετοχή στην αξιολόγηση κάθε είδους –σχολείων, εκπαιδευτικών, στελεχών– θα είναι υποχρεωτική, και ασφαλώς προβλέπονται και συνέπειες για όποιον δεν συμμετέχει». Οι συνέπειες: «Η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός». Το κρίσιμο θέμα είναι ποιος «αξιολογεί» και με ποια κριτήρια: ορίζεται ο αξιολογητής: αντικειμενικά, υποκειμενικά, κομματικά, ουσιαστικά, τυπικά, συνδικαλιστικά (το είδαμε και αυτό!).

 Δύο αιώνες τώρα δεν καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο επιλογής των αρίστων για τις θέσεις ευθύνης. Ακουσα πολλά παράπονα από συναδέλφους για τους αλήστου μνήμης Γενικούς Επιθεωρητές (Γ.Ε.). Δεν είπε κανείς πως βελτιώθηκε από τις υποδείξεις τους. Μερικοί μνημονεύουν ίσως κάποιον Γ.Ε. που τους βοήθησε με έναν καλό βαθμό στην έκθεση και πήραν προαγωγή ή μετάθεση… Παρουσιάζω δύο περιστατικά από την εμπειρία μου. Ενας Γ.Ε. πήρε «εντολή» να «κοπανήσει» έναν καθηγητή. Τότε βαθμολογούσε στα τρία από τα πέντε προσόντα ο διευθυντής. Ο γυμνασιάρχης βαθμολόγησε με άριστα τον καθηγητή. Ο Γ.Ε. του ζήτησε να μειώσει τους βαθμούς. Ο γυμνασιάρχης αρνήθηκε και ο Γ.Ε. απλώς δεν υπέβαλε έκθεση. Ενα δεύτερο περιστατικό κάπως κωμικοτραγικό. Ημουν γυμνασιάρχης σε ένα από τα κεντρικά γυμνάσια της Αθήνας, αρχές της δεκαετίας του ’90. Ηλθε ο Γ.Ε. Θεολόγων να επιθεωρήσει την καθηγήτρια, η οποία αρνήθηκε να τον δεχτεί. Ο Γ.Ε. μου ζήτησε να καλέσω την καθηγήτρια και να την πείσω να δεχτεί τον επιθεωρητή. Πράγματι η καθηγήτρια δέχτηκε υπό τον όρο ο επιθεωρητής να κάνει το μάθημα πρώτος σε ένα από τα τμήματα της Β΄ τάξης. Ο επιθεωρητής μου λέει: «Θα κάνω εγώ το μάθημα και μετά εκείνη να μαϊμουδίζει;». Συμφώνησαν να κάνει πρώτα η καθηγήτρια το μάθημα και ύστερα ο επιθεωρητής. Τελικά έκανε το μάθημα η καθηγήτρια, αλλά ο επιθεωρητής ύστερα αποχώρησε! Δεν έμαθα ποτέ τον λόγο που επέμενε ο Γ.Ε. να παρακολουθήσει μάθημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή