Αντιπυρικοί οικισμοί και «καταφύγια»

Αντιπυρικοί οικισμοί και «καταφύγια»

Κύριε διευθυντά
Διάβασα δύο ενδιαφέροντα άρθρα για την αντιπυρική άμυνα των οικισμών στην έκδοση της Τρίτης 17/8/2021, του Πάσχου Μανδραβέλη «Με όπλο τη μάνικα» και του Δημήτρη Ρηγόπουλου «Τεχνητή αναδάσωση; Να η ευκαιρία». Ο κ. Μανδραβέλης αναφέρεται στο θέμα των εκκενώσεων που πρέπει να μελετηθεί για την επόμενη φορά γιατί σίγουρα θα ξαναέρθει. Πολύ σωστά αναφέρεται στην εκπαίδευση και χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στις πυροσβέσεις.

Να παρατηρήσουμε, όμως, την ανάγκη δημιουργίας αντιπυρικών οικισμών που θα μπορούσαν να γίνουν με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αντιπυρική άμυνα είναι συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το σπίτι του αντιπυρικό. Τα δέντρα και τα κλαδιά γύρω από τα σπίτια θα πρέπει να καθαρίζονται και οι οικισμοί να έχουν για καταφύγια κάποια κεντρική πλατεία εντός του οικισμού στην οποία τα ευάλωτα μέλη της κοινότητας να μπορούν να καταφεύγουν με ασφάλεια σε περιπτώσεις πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών και άλλων εκτάκτων αναγκών. Αυτό θα επιτρέπει στα ρωμαλέα μέλη της κοινότητας να συμβάλουν στη σωτηρία του οικισμού και των περιουσιών τους.

Ο κ. Ρηγόπουλος αναφέρεται στη ρήση του πρωθυπουργού: «Θα φυτέψουμε πολλά και σωστά δέντρα». Μακάρι. Αρκεί να μη μείνουμε μόνο στο «θα». Σωστά δέντρα σημαίνει ότι, τουλάχιστον γύρω από τα σπίτια, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πεύκα. Οι μουριές είναι, πιθανόν, ένα καλό δέντρο για τις αυλές των σπιτιών. Σ’ αυτό θα πρέπει να συμβάλουν οι ίδιοι οι ένοικοι των σπιτιών. Για το δάσος θα πρέπει να υπάρχει ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Τα πεύκα θα πρέπει να εναλλάσσονται και με άλλα λιγότερο εύφλεκτα δέντρα. Θα πρέπει να υπάρχουν δρόμοι μέσα στο δάσος για την ασφαλή κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων που θα λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες. Οι πυροσβέστες μαζί με τους κατοίκους θα πρέπει να εργάζονται όλο τον χρόνο για το ελεγχόμενο κάψιμο και καθάρισμα των ξερών χόρτων και ξερών κλαδιών. Στις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 35 βαθμούς δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η κίνηση άσχετων με την προστασία του δάσους ατόμων μέσα από τους δασικούς δρόμους. Και σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά το άναμμα οποιασδήποτε φωτιάς, έξω από το σπίτι, σε ανοιχτό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή