Η βαθιά θλίψη ενός Ευβοέως

Κύριε διευθυντά
Η βιβλική καταστροφή που έπληξε επί σειρά ημερών τη Βόρεια Εύβοια, ιδιαίτερη πατρίδα μου, αποτελεί εθνική τραγωδία με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικολογική και οικονομική ζωή της χώρας. 

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ολοσχερώς απέραντες εκτάσεις με μεγαλόπρεπα και εντυπωσιακά δάση πεύκων και ελάτων, ελαιώνες, εκατοντάδες οικόσιτα ζώα, κατοικίες και εκκλησίες σε μια ευρύτερη περιοχή από τις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου, του διαύλου των Ωρεών ώς το Αιγαίο Πέλαγος. Πανέμορφα γραφικά χωριά της Ιστιαίας, με τις δύο κωμοπόλεις, την ομηρική πολυστάφυλο Ιστιαία και την αρχαία λουτρόπολη Αιδηψό, που αποτελούν έδρα του ομώνυμου δήμου, επλήγησαν μερικώς ή ολικώς, από την ολέθρια φωτιά: ορεινά χωριά στις υπώρειες του Ξηρού Ορους και του Τελεθρίου (Κρυονερίτης, Κοκκινομηλιά: χωριό καταγωγής μου, όπου εκάησαν σπίτια και εκκλησία, Μηλιές, Μονοκαρυά, Κυπαρίσσι κ.ά.) και παραθαλάσσια, στη βόρεια πλευρά του νησιού: Βασιλικά, Ελληνικά, Αγριοβοτάνι, Καστρί, όμορο των Γουβών, με τον Πύργο του Δροσίνη, το ιστορικό Αρτεμίσιο και το τουριστικό Πευκί, απέναντι από τη Σκιάθο.

Παρόμοια καταστροφή έγινε και στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλκίδος, μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου, στις παράλιες, θουκυδίδειες Ροβιές, στα ημιορεινά χωριά της περιοχής και στις κωμοπόλεις του Μαντουδίου, απέναντι από τη Σκόπελο, της γραφικής Αγίας Αννας και της ναυτικής Λίμνης, πατρίδας του Αγγελή Γοβγιού και της Λέλας Καραγιάννη, που συγκροτούν τον ομώνυμο δήμο (πρώην Ελυμνίων, Κηρέως, Νηλέως). Ολη η περιοχή υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές, απόρροια αστοχιών, ολιγωριών και αργοποριών επέμβασης της Πολιτείας. Συγκινητική, όμως, ήταν η βοήθεια των βορειοευβοιωτών κατοίκων, οι οποίοι με ηρωισμό και αυτοθυσία αλλά και με τη συμπαράσταση των πυροσβεστών, Ελλήνων και ξένων, απέτρεψαν την περαιτέρω καταστροφή.

Οι αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εκπομπές ενημέρωναν συνεχώς το κοινό για το μέγεθος της συμφοράς, έστω και με ελλιπή γεωγραφική κατάρτιση, συγχέοντας συχνά τις κωμοπόλεις και τα χωριά με τους οικισμούς: κατοικημένη περιοχή με περιορισμένο αριθμό οικιών και κατοίκων, ανακοινώνοντας με στόμφο ότι η φωτιά έφτασε στον οικισμό της Αγίας Αννας, του Πευκίου ή της Λίμνης(!) Μαντουδίου. Ευτυχώς, ελάχιστα τα γλωσσικά ολισθήματα των τηλεπαρουσιαστών, όπως: η περιοχή δεν είχε επαρκής(!) νερό, στην άκρη της εθνικής οδούς(!), στην περιοχή της Αιδηψούς(!), κατά το η Καλυψώ της Καλυψούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή