Ο Καποδίστριας και οι πατάτες…

Ο Καποδίστριας και οι πατάτες…

Κύριε διευθυντά
Από χρόνια τώρα γνωρίζαμε πως τις πατάτες τις έφερε στην Ελλάδα ο Ι. Καποδίστριας από την Αμερική· όλοι αυτό γνωρίζαμε και αυτό πιστεύαμε. Πάντα ή συνήθως υπάρχει για πολλά πράγματα και η άλλη άποψη.

Συγκεκριμένα, στους «Ξένους ταξιδιώτες στην Ελλάδα» του Κυρ. Σιμόπουλου αναφέρεται πως οι αγωνιστές και ξένοι σύντροφοί τους περνώντας κάπου στα δυτικά της Βοιωτίας κατά τη διάρκεια της επανάστασης έφαγαν… πατάτες! Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Στο περιοδικό «Τα Αθηναϊκά», στο τεύχος 84 του 1987 ο Σόλων Π. Κυδωνιάτης σε άρθρο του «Μερικά “πρώτα’’ στην Ελλάδα» γράφει: «Για πρώτη φορά καλλιεργήθηκαν ντομάτες στας Αθήνας το 1818 από τον φιλέλληνα Ηγούμενο της Μονής Καπουτσίνων (Μνημείον Λυσικράτους) Perefrancois. Οι δε πατάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά το 1825, στον κήπο του “Κόνσολα” Γάσπαρη, στα Κάτω Πατήσια».

Και ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, στο βιβλίο του «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους», σελ. 24-25, γράφει και για τις πατάτες τα γνωστά, ήτοι: «Πρώτος στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή εισάγει στην Ελλάδα από την Αμερική την καλλιέργεια της πατάτας (ο Καποδίστριας), αλλά επειδή οι Ελληνες δεν έλεγαν να φαν πατάτες, τις αφήνει στον δρόμο για να τις κλέψουν, να τις συνηθίσουν, να δουν πόσο νόστιμες είναι και στη συνέχεια να τις σπείρουν. Το ελληνικό κόλπο του Καποδίστρια έπιασε».

Καλή όρεξη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή