Περί κτηνωδιών και «εξισώσεων»

Περί κτηνωδιών και «εξισώσεων»

Κύριε διευθυντά
Δεν είμαι ούτε ιστορικός ούτε θεολόγος για να αντικρούσω με επιστημονική τεκμηρίωση τον κ. Σάκη Μουμτζή για το άρθρο του «Ταλιμπανισμός χωρίς Ταλιμπάν» στο φύλλο της «Κ» της Πέμπτης 19-8-21. Θα μιλήσω όπως το αισθάνομαι σαν απλός χριστιανός και διαθέτων την κοινή λογική. Γράφει ο κ. Μουμτζής: «Να υπενθυμίσω πως τα πρόδρομα φαινόμενα χριστιανικού ταλιμπανισμού βρίσκονται στη χριστιανική θρησκεία. Οι φανατισμένοι καλόγεροι δολοφόνησαν την Υπατία και έκαψαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ο φανατισμένος χριστιανικός όχλος κατέστρεψε τους αρχαίους ναούς. Να μην ξεχάσω, μεταγενέστερα και την Ιερά Εξέταση».

Τι σχέση έχει η θρησκεία, οι αρχές της και τα διδάγματά της με τις πράξεις, στο όνομά της, κάποιων φανατικών, ανεγκέφαλων οπαδών της; Σε ποιο από τα ιερά βιβλία της χριστιανικής θρησκείας, της θρησκείας της αγάπης και της συγγνώμης, είναι γραμμένο ότι πρέπει να καταστρέψουν οι χριστιανοί τους αρχαίους ναούς ή να δολοφονήσουν την Υπατία ή να κάψουν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας; Εχει κάνει κάποια έρευνα ο κ. Μουμτζής να μας πει πόσοι αρχαίοι ναοί έχουν καταστραφεί από φανατισμένο χριστιανικό όχλο και πόσοι από άλλες αιτίες (φυσικά φαινόμενα, επιδρομές, φθορά από τον χρόνο κ.ά.); Ολοι οι χριστιανοί και ο χριστιανισμός θέσπισαν την Ιερά Εξέταση;

Είναι τεκμηριωμένα τα όσα λέγονται και γράφονται γι’ αυτή; Γιατί αυτή η γενίκευση; Εχει σκεφθεί ο κ. Μουμτζής πόσους αιώνες πριν έκαναν αυτά τα τραγικά πράγματα οι χριστιανοί; Εχει σκεφθεί μήπως, κάκιστα, οι πράξεις τους ήταν και πράξεις εκδίκησης γι’ αυτά που είχαν υποστεί οι πρώτοι χριστιανοί, μέχρι να εδραιωθεί και γίνει αποδεκτή η νέα θρησκεία τους; Και αν είναι έτσι, ήσαν πραγματικοί και συνειδητοποιημένοι χριστιανοί; Οι Ταλιμπάν τα κάνουν σήμερα τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Τι έχουν υποστεί και ποιον εκδικούνται; Καταλήγει ο κ. Μουμτζής: «Οι καταστροφές των μνημείων που έγιναν στο Ιράκ και στη Συρία από τους φανατικούς ισλαμιστές βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με τα όσα διέπραξαν οι χριστιανοί τους πρώτους αιώνες της επικράτησής τους». Ξεχνάει ο κ. Μουμτζής ότι ο Ισλαμισμός έχει επικρατήσει από τον 7ο αιώνα μ.Χ.; 14 αιώνες μετά σκέφθηκαν οι φανατικοί ισλαμιστές να ευθυγραμμισθούν με τις θλιβερές πράξεις των χριστιανών; Δυστυχώς δεν μπορώ να δεχθώ και να συμφωνήσω με αυτές τις απόψεις. Θέλω να πω μόνο ότι το «γενικεύειν» είναι αντιεπιστημονικό. Το… «Γύφτος θα ’ναι ή εβραίος ή ο κύριος κανείς» είναι ίσως ωραία γενίκευση για στίχους τραγουδιού της Σώτιας Τσώτου και του Κώστα Χατζή, αλλά όχι για επιστημονική τεκμηρίωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή