Η κληρονομιά του Στέφανου Μίλλερ

Η κληρονομιά του Στέφανου Μίλλερ

Κύριε διευθυντά
Οι φίλοι του Στέφανου Μίλλερ εκτιμούν την υποστήριξη και την προβολή που η «Καθημερινή» ανέκαθεν προσέφερε στο έργο του για τη Νεμέα και στην προσφορά του για την Ελλάδα. 

Η σύζυγός μου κι εγώ συνδεθήκαμε με τον εκλιπόντα όταν, από τη θέση μου του Γενικού Προξένου στο Σαν Φρανσίσκο, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά την προσωπικότητα και τη δράση του.  Με το σπάνιο χάρισμα μεταδοτικότητας που είχε, ο Στέφανος Μίλλερ μοιράστηκε το πάθος και το όραμά του με μια μεγάλη, ποικιλόμορφη και διαρκώς διευρυνόμενη ομάδα υποστηρικτών που ενδιαφερόταν και ενίσχυε το έργο του στην Αρχαία Νεμέα. 

Η ετήσια συνάντηση «απολογισμού» στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Berkeley ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Η γλαφυρότητα με την οποία παρουσίαζε τα ευρήματα της ανασκαφής, τα τεκμήρια και τις προοπτικές της έρευνας, τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου καθώς και το ιστορικό πλαίσιο και τις τοπικές συνθήκες συνέδεε το ακροατήριό του με τη Νεμέα ως σημερινή ζωντανή πραγματικότητα, πέραν του αρχαιολογικού χώρου.

Η προσπάθειά του αυτή, στην οποία αφιέρωνε κόπο και φαντασία, δημιουργούσε συνειδητά όχι μόνο φίλους της Νεμέας, αλλά φίλους της Ελλάδας. 

Η γνησιότητα της προσπάθειας αυτής εξασφάλισε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη προσωπικοτήτων όπως λ.χ. του τότε προέδρου και CEO της Bank of America Rudolph A.Peterson ή του αξέχαστου Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, φίλου του και σταθερού δωρητή της Νεμέας. Σταθερή όμως ήταν και η συνεισφορά ενός σμήνους δωρητών, μεσαίων και μικρών, απέναντι στους οποίους ο Μίλλερ αισθανόταν την ίδια εκτίμηση και φροντίδα όπως εξαίρετα περιγράφει στις σελίδες της «Κ» η κυρία Ερση Φιλιπποπούλου (22/8).

Με τον τρόπο αυτόν η Νεμέα μπόρεσε να έχει Μουσείο και οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο πριν έλθουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή το crowd funding. 

Κυρίως όμως να έχει φίλους, χάρη στον Στέφανο.

Αλλο αξιοσημείωτο στοιχείο της κληρονομιάς που άφησε ήταν η άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην όλη προσπάθεια για την ανάδειξη της Αρχαίας Νεμέας, κάτι που εκείνος επεδίωξε ευθύς εξαρχής. Οι Φίλοι της Νεμέας έχουν στέρεες ρίζες χάρη στην παρουσία και τη συμμετοχή των Νεμεατών. Και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι εκείνοι τον συνόδεψαν στο τελευταίο ταξίδι. 

Η μνήμη της προσφοράς του Στέφανου Μίλλερ, συμπατριώτη μας από επιλογή και παιδεία, θα παραμείνει ζωντανή εάν έχει συνέχεια. Εάν γεννήσει ανάλογες ιδέες και πρωτοβουλίες, όπως εύστοχα αναφέρει ο πάντοτε ενδιαφέρων αρθρογράφος σας κ. Νίκος Βατόπουλος (17/8). 
Είθε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή