Περί ειδικοτήτων και ψευδαισθήσεων

Περί ειδικοτήτων και ψευδαισθήσεων

Κύριε διευθυντά
Κάτω από τον τίτλο «ειδικότητες» για την επαγγελματική εκπαίδευση («Κ», 10/9/21), αντί για ειδικότητες, π.χ. διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, διασωστική, αισθητική… κ.ο.κ. παρουσιάζονται επαγγελματικοί τίτλοι όπως στέλεχος (!), τεχνικός, ειδικός, αισθητικός, διασώστης, ενδεχομένως για να εντυπωσιάσουν και να προσελκύσουν τους υποψηφίους! Ομως αυτή η τακτική πρωτίστως δημιουργεί ψευδαισθήσεις στους νέους για το επίπεδο απασχόλησής τους. Κάποτε, στο πλαίσιο μιας έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο διευθυντής Προσωπικού του «Τιτάνα» μάς ανέφερε ότι προσέλαβαν έναν απόφοιτο επαγγελματικής εκπαίδευσης, και όταν παρουσιάστηκε στο εργοστάσιο ρωτούσε επίμονα πού είναι το γραφείο του!

Ομως παράλληλα ενθαρρύνει και κοινωνικές ομάδες διεκδίκησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε μια εποχή που η ελεύθερη αγορά εργασίας απαιτεί τη δραστική μείωσή τους. Πριν από πολλά χρόνια, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Επιτροπή Νομοθετικώς Κατοχυρωμένων Επαγγελμάτων (Regulated Professions) της Ε.Ε., είχα βαρεθεί να ακούω από τον προεδρεύοντα ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης ως προς τον αριθμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων! Αξίζει να δει κανείς συγκριτικούς πίνακες για την Ε.Ε., όπου οι Σκανδιναβοί υπερτερούν με τους μικρότερους αριθμούς νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων. 

Θεωρώ ότι στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή