Αναμνήσεις μου από την Κίνα 

Αναμνήσεις μου από την Κίνα 

Κύριε διευθυντά
Με έκπληξη παρακολουθώ τις πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων για τη δημιουργία στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας έναντι της Κίνας. Είχα την ευκαιρία το μακρινό 2008 να επισκεφθώ την Κίνα, Πεκίνο και Απαγορευμένη Πόλη, Σαγκάη, Σινικό Τείχος, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, και να έχω μιαν άμεση πληροφόρηση για τη μεγάλη αυτή χώρα.

Η Κίνα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους (τριπλάσιους περίπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης) είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Στην Κίνα ομιλούνται περίπου 100 διαφορετικές γλώσσες. Οι λαοί της Κίνας από το αυταρχικό καθεστώς της αυτοκρατορίας πέρασαν στο αυταρχικό καθεστώς του κομμουνισμού.

Οι Κινέζοι είναι άνθρωποι εργατικοί. Στα εργοστάσια και στις βιομηχανίες δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για να κερδίσουν τα προς το ζην.

Οι Κινέζοι είναι άνθρωποι ικανοί. Τους αρκεί μια εβδομάδα για να αντιγράψουν τις καινοτομίες ενός νέου ευρωπαϊκού ή αμερικανικού αυτοκινήτου και να δημιουργήσουν το δικό τους αντίγραφο-μοντέλο. Ενθυμούμαι ότι στο Πεκίνο αγόρασα μιαν εξαιρετική μπλούζα γνωστής γαλλικής φίρμας, έναντι ευτελούς ποσού (η ισοτιμία του ευρώ στην ελεύθερη αγορά διαφέρει από την επίσημη ισοτιμία). Η μπλούζα έχει ετικέτα «Made in France». Τι πρέπει να υποθέσω; Οτι η Γαλλία εξάγει ρούχα στην Κίνα ή ότι η Κίνα τα κατασκευάζει και τα προωθεί σε όλο τον κόσμο σαν γαλλικά;

Η δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και η κατάργηση των δασμών επιτρέπεται μόνον μεταξύ κρατών με όμοια πολιτεύματα, όπου δηλαδή οι εργαζόμενοι πολίτες έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η κατάργηση των δασμών μεταξύ κρατών με δημοκρατικό πολίτευμα από τη μία πλευρά και δικτατορικό από την άλλη δεν είναι επιτρεπτή, διότι θα οδηγούσε σε μαζική κατάργηση θέσεων εργασίας στη μία πλευρά και απάνθρωπη εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου στην άλλη.

Η αναγγελθείσα στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας συνοδεύεται με ακύρωση της παραγγελίας από την Αυστραλία γαλλικών υποβρυχίων, και προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Γάλλου προέδρου. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε ερήμην της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά για ποια Ε.Ε. μιλάμε;

Θυμάμαι τη φράση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ: «Οταν θέλω να επικοινωνήσω με την Ε.Ε., δεν ξέρω ποιον αριθμό τηλεφώνου πρέπει να πάρω»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή