Απλή αναλογική και συναινέσεις

Απλή αναλογική και συναινέσεις

Κύριε διευθυντά
Το κεντρικό άρθρο της «Κ» στις 29/9 αναφέρεται στο σύστημα της απλής αναλογικής στη Γερμανία. Είναι σωστό ότι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτό στην Ελλάδα, όσο λείπει η κουλτούρα των συναινέσεων. 

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε ένα σύστημα ενίσχυσης του πρώτου κόμματος, έχουμε να διδαχθούμε από τη Γερμανία, διότι και πάλι μπορεί να τεθεί θέμα συνεργασίας των κομμάτων.

Αξίζει να διαβάσει κανείς τη λεγόμενη «Κoalitionsvertrag», δηλαδή τη συμφωνία συνεργασίας των κομμάτων, που διαμορφώνεται έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση (αφού εγκριθεί με τις διαδικασίες κάθε κόμματος). Σε αντίθεση με γενικόλογα προεκλογικά προγράμματα, αναλύονται οι προτεραιότητες ανά κλάδο πολιτικής με λεπτομέρεια (έχει έκταση περίπου 200 σελίδες).

Δεν θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια διεργασία και σε τυχόν μελλοντικές συνεργασίες κομμάτων στην Ελλάδα, αντί απλώς να μοιράζονται τα υπουργεία μεταξύ αυτών; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή