Περί διαχείρισης της πανδημίας 

Περί διαχείρισης της πανδημίας 

Κύριε διευθυντά 
Στο φύλλο της 23/9/2021 ο αρθρογράφος σας κ. Παντελής Μπουκάλας επιχειρεί υπό τον τίτλο «Ενα Ναύπλιο σ’ ένα χρόνο» να αποδείξει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, παραχωρώντας μας την ικανοποίηση της κατάταξης στη δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία.

Από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) «κατέβασα» το αρχείο σωρευτικών δεδομένων μέχρι την 23/9/2021. Οι αριθμητικοί υπολογισμοί είναι επιπέδου δημοτικού, από το οποίο ευτυχώς αποφοίτησα, ώστε να έχω την ικανότητα να ελέγχω τον κ. Μπουκάλα. Οι σκέψεις του κ. Μπουκάλα ξετυλίγονται «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στις 5 Σεπτεμβρίου…». Ομως ποια στοιχεία; Σωρευτικά από την αρχή της πανδημίας, μέχρι την 5/9/2021, του Σεπτεμβρίου 2021 ή μόνο της 5ης Σεπτεμβρίου; 

Από το φύλλο «Στατιστική» του αρχείου προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η χειρότερη θέση με ποσοστό θανάτων 0,136% επί του πληθυσμού, από την αρχή της πανδημίας, με καλύτερα ποσοστά από την Ιταλία και την Πορτογαλία στις οποίες αναφέρεται ο αρθρογράφος σας (εκτός Κύπρου). 
Χειρότερη είναι η θέση της χώρας αν υπολογισθεί επί του αριθμού των κρουσμάτων (έβδομη) με καλύτερο ποσοστό από την Ιταλία και παραπλήσιο με αυτό της Γερμανίας. Η κατάσταση της χώρας χειροτέρευσε κατά τους δύο τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη γιατί ενέδωσε στα φληναφήματα των «προοδευτικών» κύκλων, περί «προαιρετικής υποχρεωτικότητας», «διχασμού» και «έλλειψης ενημέρωσης». 

Ας εμπνευσθεί από την επικαλούμενη από τον κ. Μπουκάλα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία τα έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΟΣ

Απάντηση:

Στις 23 Σεπτεμβρίου έγραφα στην «Κ» για τη σχέση του αριθμού των θανάτων με τον πληθυσμό κάθε ευρωπαϊκής χώρας στο ξεκίνημα του φθινοπώρου – και όχι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Για να δείξω ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Σημείωνα λοιπόν: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στις 5 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα ήταν δεύτερη μεταξύ τριάντα χωρών, με 46,83 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρώτη και χειρότερη η Βουλγαρία με 92,07 θανάτους».

Δεν ξέρω αν οι εν λόγω υπολογισμοί «είναι επιπέδου δημοτικού», πάντως ο ECDC επιμένει σ’ αυτούς. Ετσι, στις 24 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε τα νέα δεδομένα, που αφορούσαν το δεκαπενθήμερο που τελείωσε στις 19.9. Αντιγράφω τον τίτλο της ηλεκτρονικής σελίδας των «Νέων» (24.9): «Κορονοϊός – Τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αναλογία θανάτων στην Ελλάδα». Και τον υπότιτλο: «Στα νεότερα δεδομένα του ECDC, μόνο η Βουλγαρία και η Λιθουανία ξεπερνούν το δραματικό υπολογισμό στην Ελλάδα». Μη βιαστούμε όμως να πούμε ότι τα πάμε καλύτερα επειδή είμαστε πια τρίτοι στον κατάλογο, γιατί η αναλογία θανάτων επιδεινώθηκε στο δεκαπενθήμερο: από 46,83 θανάτους ανά εκατομμύριο ανέβηκε στους 54,11. Απλώς η Λιθουανία τα πήγε χειρότερα κι από μας. Καλύτερα τα πάμε μόνο σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, όταν καταγράφονταν 133 θάνατοι ανά εκατομμύριο. 

Αλλά, δυστυχώς, το καλύτερο του χείριστου δεν είναι οπωσδήποτε καλό. Κακό παραμένει.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή