Ο Παπουλάκος ήταν και βωμολόχος

Ο Παπουλάκος ήταν και βωμολόχος

Κύριε διευθυντά
Στην «Κ» της 29.9.2021 ο κ. Κ. Λεονταρίδης αναφέρεται, λίαν επιτυχώς, εις τον βίο και πολιτεία του λαοπλάνου, εκ Καλαβρύτων, χασάπη –γνωστός ως Παπουλάκος– ο οποίος αναστάτωσε την Ελλάδα του Οθωνος. Τελικά εξωρίσθη στο νησί της Ανδρου, όπου και απεβίωσε. Αλλά και στην Ανδρο, αν και σε βαθύ γήρας, εξακολουθούσε, φαίνεται, να έχει την ίδια προκλητική συμπεριφορά, όπως προκύπτει από την αναδημοσιευόμενη επιστολή διακεκριμένων, προφανώς, Ανδρίων, όπως αυτή καταχωρίστηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής, κατά την οποίαν: «Αθηνά, 6.12.1855 – Εις τινας των εφημερίδων κατεχωρίχθησαν, κύριε Συντάκτα, επιστολαί εξ Ανδρου δήθεν αποσταλείσαι καθαπτόμεναι του Σ. Επισκόπου μας κ. Μητροφάνους διά τυχαίον και απλούστατον συμβεβηκός λαβόν χώραν εν τη Μονή της Παναχράντου, ως εκ της θρασύτητος και συνήθους αθυροστομίας του γνωστού τοις πάσι Παπουλάκου κατά πάσης αρχάς και εξουσίας, εν παντί καιρώ και τόπω και ταύτας υπομνηματίζων ο κατήγορος αποφαίνεται ότι εκ του ανωτέρω περιστατικού ουδείς των κατοίκων της Ανδρου σέβεται τον Επίσκοπον. Το ψεύδος τούτο ήτο επόμενον να λυπήση ως και πραγματικώς ελύπησεν όλον το ορθόδοξον πλήρωμα της υπό την ποιμαντορίαν της επαρχίας ταύτης, και τοσούτω μάλλον καθ’ όσον η προπάντων ομολογουμένην ιεροπρεπής αυτού διαγωγή, ο ακάματος ζήλος του προς διδασκαλίαν της θειότητος ευαγγελικής ηθικής, το αφιλοχρήματον αυτού, αρνηθέντος να δεχθή αδράς προσφοράς ως αμοιβήν ιερουργίας – και προφανή άλλα δείγματα του καλού ποιμένος ηύξησαν τον σεβασμόν του λαού προς τον ιεράρχην του· όπερ διατρανοί και η μεγίστη συρροή του λαού εις τας ιεροπραξίας και διδαχάς του χάριν όθεν της αληθείας παρακαλείσθε να δημοσιεύσητε την παρούσαν μας.
Εν Ανδρω την 10 8βρίου 1855

Ν. Αθανάσιος – Π. Αθανάσιος – Λ. Καΐρης – Μ. Σπυρίδωνος – Σ. Καΐρης – Ν.Μ. Αθανάσης – Δελαγραμμάτικας – Λ. Ροΐδης – Λ.Π. Αθανάσιος – Γ.Φ. Δελαγραμμάτικας – Θεόδωρος Μ. Δελαγραμμάτικας – Κ. Πετρακάκης – Ιωάννης Δελαγραμμάτικας – Ιωάννης Ζ. Καΐρης – Νικόλαος Α. Καΐρης».

Και για την αντιγραφή
Αντωνης Ν. Βενετης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή