Η προστασία των Αγράφων

Κύριε διευθυντά
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» πληρωμένη καταχώριση που εναντιώνεται στην επιχειρούμενη καταστροφή των Αγράφων από τις βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεις όλων των μορφών ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στην περιοχή. Ομως, κινείται σε λάθος κατεύθυνση από την προσπάθεια του κινήματος για τη σωτηρία των Αγράφων. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι συλλογικότητες που φέρονται να υπογράφουν, δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο του καταχωρισμένου κειμένου ούτε έχουν ούτε διαθέτουν χρήματα που απαιτούνται για τέτοιου είδους πληρωμένες καταχωρίσεις.

Το θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο, καθώς και οι προτάσεις του κειμένου στη συγκεκριμένη καταχώριση μας βρίσκει αντίθετους! Δεν γνωστοποιήθηκε και δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο αυτής της καταχώρισης με όσους φέρονται να το υπογράφουν! Στο τέλος, το καταχωρισμένο κείμενο ζητάει «Να προχωρήσει η ιδέα του τελεφερίκ από τη Λίμνη Πλαστήρα έως τη Νιάλα Αγράφων». Παρουσιάζεται έτσι ότι όλος αυτός ο αγώνας, που έχει 20 χρόνια ιστορία, δεν γίνεται για την προστασία των Αγράφων από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, αλλά γίνεται για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν θα βάζουν ανεμογεννήτριες, αλλά πυλώνες, συρματόσχοινα, καμπίνες, που βεβαίως κάπου θα καταλήγουν, ίσως σε ξενοδοχεία, σαλέ, αίθουσες, καφετέριες κ.λπ. Μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους τέτοιες προτάσεις! Είμαστε αντίθετοι σε κάθε δραστηριότητα που μεταβάλλει το αγραφιώτικο τοπίο σε πεδίο εντατικής και εκτατικής επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και δεν συνάδει με τις αρχές του σεβασμού στο ορεινό τοπίο και τη βιοποικιλότητα!

Θεωρούμε ότι το μοναδικό αγραφιώτικο τοπίο αποτελεί εργαστήρι και κιβωτό φυσικού αποθέματος (νερό, πανίδα, χλωρίδα) και βιοποικιλότητας και παραμένει αδιατάρακτο εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Η μόνη ανάπτυξη που αρμόζει στην περιοχή των Αγράφων είναι η αειφόρος-βιώσιμη ανάπτυξη με ήπιες δραστηριότητες, για όλους τους ορεινούς όγκους (αγροδασοπονία, μελισσοκομία, ορεινή κτηνοτροφία, βότανα, ορεινή δενδροκομία, παραδοσιακά προϊόντα, κ.ά. και ήπιες μορφές τουρισμού).

Στη διεύρυνση της απήχησης αυτού του αγώνα, αναπτύσσονται και υποστηρικτές των Αγράφων με επιμέρους δικές τους διαφοροποιήσεις και προτάσεις που είναι σεβαστές στον βαθμό που συμβάλλουν και υπηρετούν κοινούς στόχους ή κατατίθενται επώνυμα σαν προσωπικές απόψεις και κρίνονται από τις συλλογικότητες ανάλογα στο κατά πόσο μπορούν να συμπεριληφθούν στο κοινό μας πλαίσιο. Το κίνημά μας που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και βρίσκει υποστηρικτές διεθνώς, στηρίζεται στην κοινωνική και οικονομική ενίσχυση όλων όσοι νοιάζονται πραγματικά για τα Αγραφα. 

Οσοι νοιάζονται και συμμετέχουν πραγματικά, βοηθούν να βγαίνουν ενημερωτικά έντυπα, αφίσες, πανό ενάντια στην προπαγάνδα εγκατάστασης ΒΑΠΕ από τα ΜΜΕ, βοηθούν στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη νομική στήριξη στις ατελείωτες δικαστικές προσφυγές και στην υπεράσπιση του αγώνα μας ενάντια στην ποινικοποίηση με κατασκευασμένες κατηγορίες και διώξεις αγωνιστών του κινήματός μας.  

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αϊ Γιάννης ο Θεολόγος», Σύλλογος Απεραντιών «Οι Αγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», Σύλλογος Δεντριωτών «Αγιος Αντώνιος», Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Συντονιστικό Αθήνας (ευρυτανικοί σύλλογοι)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή