Η Μύγα της Μεσογείου και οι ψεκασμοί

Η Μύγα της Μεσογείου και οι ψεκασμοί

Κύριε διευθυντά
Με την επιστολή μου θα ήθελα να επισημάνω ένα επίκαιρο θέμα, σχετικά με τη διατροφή μας. Είναι τώρα η εποχή που στην αγορά βρίσκει κανείς φρούτα που ήδη έχει αρχίσει η συγκομιδή τους και διαρκεί όλη τη χειμερινή περίοδο. Ειδικότερα, αναφέρομαι στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μανταρινιών και πορτοκαλιών. Ομως ορισμένοι παραγωγοί, για να προστατεύσουν την παραγωγή τους από τις καταστροφικές προσβολές από έντομα και κυρίως από τη Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata), η οποία προκαλεί σοβαρότατες καταστροφές αυτή την εποχή στα πορτοκάλια και ιδίως στα μανταρίνια, προβαίνουν σε τακτικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα φάρμακα, μερικά από τα οποία είναι επιβλαβή στον οργανισμό των καταναλωτών και κυρίως τα επονομαζόμενα διασυστηματικά, τα οποία δηλητηριάζουν όλο το φυτό και βεβαίως εισέρχονται μέσα στον καρπό, έτσι ώστε αυτός να προστατευτεί από τις προσβολές του εντόμου και εν προκειμένω, της Μύγας της Μεσογείου. Τα εντομοκτόνα αυτά είναι επικίνδυνα για τον καταναλωτή. Σημειωτέον, ότι υπάρχουν ακίνδυνα συστήματα προστασίας της παραγωγής, τα οποία προσελκύουν τη μύγα σε άλλους χώρους του δενδροκομείου και τη θανατώνουν, χωρίς να κινδυνεύει η παραγωγή. Αυτά τα συστήματα είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχώς βελτιώνονται. Και διερωτάται κάποιος, αφού υπάρχουν ακίνδυνα συστήματα, γιατί δεν εφαρμόζονται από τους παραγωγούς; Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι οι παραγωγοί είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν την πιο απλή μέθοδο καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών ενεργώντας ψεκασμούς, παρά να ασχοληθούν με νέες διαφορετικές μεθόδους, οι οποίες απαιτούν ορισμένες γνώσεις και χρόνο στην παρασκευή τους.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει οργανώσει ειδική υπηρεσία ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, που λειτουργεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά. Οι εργαζόμενοι επιστήμονες στην υπηρεσία αυτή διενεργούν δειγματοληψίες από διάφορα φυτικά προϊόντα που προσφέρονται στην αγορά (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές κ.λπ.) και με τα σύγχρονα επιστημονικά μηχανήματα προσδιορίζουν τον τύπο των χημικών παρασκευασμάτων, που χρησιμοποιούνται για να προστατευθεί η παραγωγή από έντομα εχθρούς των καλλιεργειών καθώς και από ασθένειες (μυκητολογικές, ιολογικές). Ισως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αυτοί, την περίοδο που αρχίζει με μεγάλη προσφορά στην αγορά από πορτοκάλια και κυρίως μανταρίνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή