Προσφυγικό, ουσία και περί ευθυνών 

Προσφυγικό, ουσία και περί ευθυνών 

Κύριε διευθυντά
Το άρθρο στις 13.11.21 του πολύ αξιόλογου αρθρογράφου σας κ. Αρη Αλεξανδρή ήταν απογοητευτικό. Ασχολήθηκε με το επουσιώδες (το όντως απαράδεκτο ύφος της Ολλανδής δημοσιογράφου) και αγνόησε την ουσία, ότι δηλαδή η χώρα μας κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τα πιο έγκυρα διεθνή ΜΜΕ και από οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. κ.τ.λ. και οι μόνοι δημοσιογράφοι που φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτό στην Ελλάδα είναι αλλοδαποί ανταποκριτές.

Κατηγορεί ο αρθρογράφος τους άλλους για επιφανειακή αντίληψη του προσφυγικού, ωστόσο το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον ίδιο: ζητάει καταγγελία «εναντίον όσων δημιουργούν τις προσφυγικές ροές», εννοώντας προφανώς την Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει φυσικά τεράστιες ευθύνες, ωστόσο την κύρια ευθύνη για τις ροές την έχουν οι δυτικές χώρες, με την εγκληματική επέμβαση στο Αφγανιστάν (όπου συμμετείχαμε και εμείς) ή με την κατάρρευση της Λιβύης ύστερα από την επέμβαση του νομπελίστα ειρήνης Ομπάμα και της Γαλλίας, τον πόλεμο στο Ιράκ κ.ά. Οσο για την επιβάρυνση που προκαλεί η προσφυγική κρίση στη χώρα, ο βασικός υπαίτιος είναι η συνθήκη του Δουβλίνου.

Πέρα από όλα αυτά όμως, αν τελικά οι καταγγελίες περί pushbacks ευσταθούν και δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας (όπως υπονοεί ο αρθρογράφος), τότε το μόνο που μπορεί να συμβεί στο μέλλον είναι να εμφανίζονται όλο και περισσότερα και εγκυρότερα τεκμήρια. Εκνευρισμένοι πρωθυπουργοί και αμήχανοι αρθρογράφοι δεν πρόκειται να γλιτώσουν τη χώρα από το στίγμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή