Η αλληλογραφία Κοραή – Τζέφερσον 

Η αλληλογραφία Κοραή – Τζέφερσον 

Κύριε διευθυντά
Στην «Κ» της Κυριακής, 21/11, δημοσιεύθηκε ένα εξαίρετο άρθρο, με βιβλιογραφική τεκμηρίωση, του επιφανούς κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου, με τίτλο «Κοραής: Βοηθήστε μας, ευτυχείς Αμερικανοί». Στον συγγραφέα αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια, όπως άλλωστε και σε άλλους συνεργάτες σας που μας διαφωτίζουν για την Επανάσταση καθ’ εαυτήν, την προετοιμασία της, την ιδεολογία της, τις «αρετές και κακίες» των πρωταγωνιστών της, τις έριδες περί την εξουσία, τους εμφυλίους πολέμους, τον φιλελληνισμό και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Τους ευχαριστούμε, όπως άλλωστε ευχαριστούμε και την έγκριτη εφημερίδα σας για τη σημαντική συμμετοχή και συμβολή της στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης μας με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την ύψωση του λάβαρου κατά του Οθωμανού κατακτητή και την απόκτηση της ανεξαρτησίας και ελευθερίας μας. Αν και αυτά, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας, δεν είναι δεδομένα αλλά ζητούμενα. Αλλωστε η ετυμολογία και μόνο της «ελευθερίας» (εκ του «ελεύσομαι») εκφράζει την ελπίδα για την άφιξη του ερχόμενου, δηλαδή του μηδέποτε εδώ παρόντος αλλ’ ες αεί ερχόμενου.

Με την προκείμενη επιστολή το μόνο που τολμώ να εκφράσω, με αφορμή το άρθρο του κ. Θεοδωρόπουλου και κυρίως με αφορμή τις πηγές στις οποίες αναφέρεται, είναι ότι η αλληλογραφία Κοραή – Τζέφερσον δεν αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Είναι παλαιόθεν γνωστή, προς τιμήν παλαιών ερευνητών της ιστορίας μας και των πηγών της. Καλόν είναι να τους αποτίουμε την αρμόζουσα τιμή για τη γνώση που μας προσφέρουν και να τους μνημονεύουμε. Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στο κλασικό έργο του Απ. Β. Δασκαλάκη, καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διατελέσαντος πρυτάνεως αυτού, «Ο Αδαμάντιος Κοραής και η ελευθερία των Ελλήνων», νέα έκδ. 1979, σελ. 484-495, με παραπομπές στον Π.Μ. Κοντογιάννη κ.ά., για την αλληλογραφία του κράτιστου των Ελλήνων λογίων με τον δις διατελέσαντα Αμερικανό πρόεδρο. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή