Η ιστορία ενός αμερικανού εκπαιδευόμενου, η λατρεία του για τα παιδιά, η μεταμόσχευση καρδιάς πιθήκου

Η ιστορία ενός αμερικανού εκπαιδευόμενου, η λατρεία του για τα παιδιά, η μεταμόσχευση καρδιάς πιθήκου

Κύριε διευθυντά 
Το θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός» ιδρύθηκε με τη βοήθεια και τη στήριξη της βασίλισσας Ολγας και το 1884 άρχισε η λειτουργία του. Μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ως η ναυαρχίδα των νοσοκομείων της χώρας. Στον «Ευαγγελισμό» έχουν αρχίσει τη σταδιοδρομία τους και έχουν διαπρέψει αμέτρητοι Ελληνες ιατροί όλων των ειδικοτήτων και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής. Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ στην περίπτωση ενός Αμερικανού ιατρού, που ερωτεύθηκε την παιδοκαρδιοχειρουργική κατά την εξάμηνη παραμονή του στον «Ευαγγελισμό».

Ο αείμνηστος θωρακοχειρουργός Χρήστος Σταθάτος, επί πολλά έτη διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Θώρακος του «Ευαγγελισμού», είχε δημιουργήσει συνεργασία (affiliation) με την αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνιας. Αυτή η συνεργασία άρχισε το 1970 και τερματίσθηκε το 1975. Κατά τη διάρκειά της, νεαροί ειδικευόμενοι στη γενική χειρουργική και στην καρδιοχειρουργική στη Loma Linda συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους, επί τετράμηνον ή εξάμηνον, στην Κλινική Χειρουργικής Θώρακος του «Ευαγγελισμού», όπου τότε (1971-1975), ως καρδιοχειρουργός είχα τη θέση επιστημονικού συνεργάτου.

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 1975 έφτασαν από τη Loma Linda ο Leonard Bailey και ένας νεώτερός του και θα παρέμεναν επί εξάμηνον. Ο Bailey είχε τελειώσει την εκπαίδευσή του στη γενική χειρουργική και μαζί μου άρχισε εκπαιδευόμενος στην καρδιοχειρουργική. Από την αρχή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, μέχρις ενθουσιασμού, για τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Πετούσε από τη χαρά του όταν, με βοηθό εμένα, έκανε την πρώτη του σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας σε ένα παιδάκι. Αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά. Ισως γιατί δεν είχε δικά του. Αργότερα, ο Leonard (Len) και η Nancy (η γυναίκα του) υιοθέτησαν δύο αγόρια, τον Brooks και τον Cannor.

Ο έρωτας του Bailey για τις συγγενείς καρδιοπάθειες δεν έσβησε με την αποχώρησή του από τον «Ευαγγελισμό» στις 30 Ιουνίου 1975. Επιστρέφοντας στη Loma Linda ζήτησε από τον διευθυντή του να του επιτρέψει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στη χειρουργική διόρθωση συγγενών καρδιοπαθειών σε παιδιά, στο Children’s Hospital του Τορόντο στον Καναδά, όπου έμεινε δύο χρόνια. Οταν επέστρεψε στη Loma Linda από το Τορόντο, έπεισε τους ιθύνοντες του πανεπιστημίου να του επιτρέψουν να ασχοληθεί αποκλειστικώς με την παιδοκαρδιοχειρουργική. Το αποτέλεσμα φάνηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο Leonard Bailey ξάφνιασε ολόκληρο τον κόσμο τον Οκτώβριο του 1984, όταν τόλμησε να μεταμοσχεύσει καρδιά πιθήκου σε ένα νεογέννητο κοριτσάκι (την Baby Fay). Επειτα από αυτό το εγχείρημα συνέχισε τις καρδιακές μεταμοσχεύσεις σε νεογνά και βρέφη και έγινε παγκοσμίως αυθεντία στο θέμα.
Με υπερηφάνεια αναπολώ ότι αφορμή γι’ αυτή την εκπληκτική τροχιά του Leonard Bailey στάθηκε το πέρασμά του από τον «Ευαγγελισμό».

Ο Leonard Bailey (1942-2019) πέθανε από καρκίνο του λάρυγγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή