Ο αριθμός των ΜΕΘ και οι εμβολιασμοί

Ο αριθμός των ΜΕΘ και οι εμβολιασμοί

Κύριε διευθυντά 
Συνάδει με τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα (ΛΤ) ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ;

Είναι προφανές ότι οι νοσηλευόμενοι εκτός ΜΕΘ ήταν εκεί επειδή δεν υπήρχε θέση εντός. Δηλαδή αφορά ασθενείς που όταν πήγαν στα νοσοκομεία οι ΜΕΘ ήταν πλήρεις, που αντιστοιχεί στην κατηγορία της μελέτης ΛΤ με 800+ διασωληνωμένους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, η σύγκριση των εκτός ΜΕΘ με τους εντός ΜΕΘ πρέπει να γίνει με τον τελευταίο που εισήλθε σε ΜΕΘ από την 800+ κατηγορία. Αυτός αντιμετώπιζε έναν μέγιστο κίνδυνο HR (Hazzard Ratio που μετρά τον κίνδυνο θνητότητας στη μελέτη) ίσον με 2.02 που είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο HR των ασθενών που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ (1.87). Επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις που ουσιαστικά οι ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει τα πραγματικά τους όρια (ανεξάρτητα αν υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις ή όχι), μένοντας εκτός ΜΕΘ φαίνεται λιγότερο επικίνδυνο από το να είσαι μέσα!

Τα πραγματικά όρια της φροντίδας που παρέχουν οι ΜΕΘ δεν είναι μόνον ο αριθμός τους αλλά και η ποιότητά τους, και ένα αναμενόμενο συμπέρασμα της μελέτης ΛΤ είναι ότι η βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων ΜΕΘ πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. 

Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία γιατρών και νοσηλευτών ανά ΜΕΘ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να μπορεί να παρέχει αποτελεσματική φροντίδα, ισοδύναμη με τις αναλογίες που επικρατούν όταν υπάρχουν μόνο 400-500 ασθενείς στις ΜΕΘ.

Η συχνά προτεινόμενη λύση της αύξησης του αριθμού των ΜΕΘ στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, αν παράλληλα δεν αυξηθούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι κρίσιμοι ανθρώπινοι πόροι για να στελεχώσουν τις υπάρχουσες και τις πρόσθετες ΜΕΘ.

Οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ (ακόμα και με το απαιτούμενο προσωπικό) είναι μια «second best» απάντηση στο πρόβλημα, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και για τον έλεγχο της πανδημίας. Η ανάγκη για περισσότερες ΜΕΘ προκύπτει λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που νοσούν πολύ σοβαρά, κάτι που με τη σειρά του είναι συνέπεια του μη εμβολιασμού τους. Περισσότερες και καλύτερες ΜΕΘ είναι επιθυμητές αλλά όχι η διέξοδος. Εμβολιασμός είναι η απάντηση από κάποιον που αν και κόλλησε COVID-19 δεν χρειάστηκε ΜΕΘ ούτε καν νοσηλεία!
Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή