Η κατακρεούργηση (και) της ισχύος

Η κατακρεούργηση (και) της ισχύος

Κύριε διευθυντά
Η λόγια λέξη ισχύς(η) –πιθανόν εκ του έχω – ίσχω– δηλώνει, σύμφωνα με τα Λεξικά της Νεοελληνικής Γλώσσας (Δημητράκου – Μπαμπινιώτη – Χαραλαμπάκη), δύναμη, ευρωστία, εξουσία, εγκυρότητα, κύρος, πολιτική επιρροή, απ’ όπου παράγονται: ισχύω, ισχυρώ, ισχυρός, ισχυρότης, ίσχυσις και τα σύνθετα ισχυρογνώμων, ισχυροπράγμων, κ.ά. Η λέξη χρησιμοποιείται αμετάβλητη, ως προς το κλιτικό σύστημα, και στον νεοελληνικό λόγο: ισχύος – ισχύι – ισχύν, χωρίς πληθυντικό, π.χ. από θέσεως ισχύος – επιβολή κανόνων διά της ισχύος. Τα νέα μέτρα τέθηκαν εν ισχύι – αναστέλλω την ισχύν των νόμων.

Δυστυχώς, όμως, τον τελευταίο καιρό, ακούγονται από τα ΜΜΕ, ασφαλώς λόγω αγνοίας, εκφράσεις του τύπου: προτείνονται μέτρα ισχής (!), μετατρέποντας δηλαδή τη λέξη σε πρωτόκλιτη, ισχύ ή ισχή (!), κατά την κρίση του ομιλούντος. Ετσι, πρόσφατα ακούσαμε από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας ότι: θα επιβληθούν μέτρα μερικής ισχής (sic).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή