Στον λαβύρινθο του παραλόγου

Στον λαβύρινθο του παραλόγου

Κύριε διευθυντά
Η ελληνική πολιτεία, σε όλες της τις εκφάνσεις (δήμοι, περιφέρειες, κυβέρνηση, τροχαία κ.λπ.), απαιτεί –και σωστά– από τους πολίτες να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Τι συμβαίνει, όμως, όταν συχνά εκείνη δεν ανταποκρίνεται στις δικές της; Ε, πάλι εμείς πληρώνουμε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τις αβλεψίες ή την αδιαφορία της. Παράδειγμα, τα όσα έχουν συμβεί με δύο κλήσεις για «παράνομη» στάθμευση, που δεχθήκαμε (αρχικά εγώ, μετά τέσσερις μήνες ο γιος μου, στο Λαύριο, σε Ι.Χ. ιδιοκτησίας μου) το 2011. Στάθμευσα το αυτοκίνητο σε πλατύ δρόμο, κοντά στο λιμάνι, δίπλα σε χωράφια και όταν, μετά λίγες ώρες, πήγα να το πάρω, βρήκα έκπληκτος κλήση. Εψαξα, λοιπόν, και διαπίστωσα ότι το κοντινό απαγορευτικό σήμα (προσέξτε, σε δρόμο, που τότε δίπλα δεν είχε σπίτια, παρά μόνο χωράφια) ήταν (δεν γνωρίζω αν παραμένει έτσι) τοποθετημένο ανάποδα. Προς την πλευρά του δρόμου από την οποία… δεν επιτρέπεται η είσοδος – ο δρόμος ήταν και είναι μονόδρομος. Αρα, από εκεί δεν θα έμπαινε ο νομοταγής οδηγός. Το ίδιο συνέβη έπειτα από τέσσερις μήνες με τον γιο μου, τον οποίον κακώς, όπως αποδεικνύεται, δεν είχα ενημερώσει σχετικά. Φωτογράφισα τα σήματα (οι φωτογραφίες στη διάθεσή σας) και διαμαρτυρήθηκα στον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Λαυρίου, στον οποίον παρουσίασα τις φωτογραφίες. Παρά ταύτα, ύστερα από καιρό άρχισαν να καταφθάνουν ειδοποιήσεις για το χρέος μου (40 ευρώ η πρώτη κλήση, 80 η επόμενη, είχαν διπλασιάσει μέσα σε 4 μήνες το πρόστιμο, προφανώς γιατί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους κι έπρεπε να ανταμειφθούν). Επικοινώνησα ξανά με τον δήμο, αλλά, ως φαίνεται από τη συνέχεια, ουδείς συγκινήθηκε…

Πέρασαν χρόνια. Πίστεψα ότι το θέμα είχε διευθετηθεί. Εσφαλα. Διότι στις 14 Δεκεμβρίου 2021 πήρα ειδοποίηση από τον Δήμο Λαυρεωτικής, με την οποία ζητούν… 265 ευρώ. Τόσα έγιναν ενδιάμεσα τα 120 με τις προσαυξήσεις.

Επικοινώνησα με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, και έλαβα την απάντηση ότι τα σήματα τοποθετεί η Τροχαία και ότι εκεί έπρεπε να είχα απευθυνθεί. Υποστήριξαν δε, ότι ούτε τώρα ούτε τότε το Λαύριο είχε δημοτική αστυνομία. Ομολογώ ότι, σχεδόν 11 έτη μετά, δεν θυμάμαι αν οι κλήσεις ήταν της Τροχαίας ή της δημοτικής αστυνομίας. Αλλά αν ο δήμος απλώς εισπράττει τα πρόστιμα, ποιον λόγο ύπαρξης έχει η θέση του αντιδημάρχου κλήσεων; Και δεν οφείλουν οι αρμόδιοι να αναγνωρίσουν ότι το λάθος δεν είναι του πολίτη, αλλά κάποιας αρχής της πολιτείας;
Ολα αυτά, όμως, εντέλει μικρή σημασία έχουν. Το ερώτημα είναι: Πού και πώς θα βρω το δίκιο μου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή