Επανάσταση 1821 και φιλελληνισμός 

Επανάσταση 1821 και φιλελληνισμός 

Κύριε διευθυντά
Το άρθρο του καθηγητή κ. Θάνου Βερέμη που δημοσίευσε η «Καθημερινή» στην έκδοση της 31/12/2021 έως 2/1/2022 σχετικά με τη συγγραφική επανάσταση για το 1821 ήταν πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό, αν και όχι πλήρες. Ανέφερε πολύ περισσότερα από ό,τι ο υπότιτλος υπονοούσε, ότι δηλαδή η συγγραφική συγκομιδή αφορούσε περισσότερο σε ζητήματα κοινωνίας και όχι εξιστόρηση ηρωισμών. Και όμως μερικά από τα βιβλία που το άρθρο αναφέρει αφορούσαν (και πολύ ορθά) γεγονότα τοπικού ιστορικού ενδιαφέροντος (Χίος, Καλαμάτα).

Εκείνο που νομίζω ότι έχει παραμεληθεί από τον κ. καθηγητή είναι η αναφορά του στο κεφάλαιο των φιλελλήνων που το θεωρώ εξίσου σημαντικό με άλλα ενδιαφέροντα θέματα που θίγει. Δεν είναι μόνο οι φιλέλληνες του Βερολίνου αλλά και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι (ακόμα και Αμερικανοί) που συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή κατανόηση της ελληνικής επανάστασης και στην ευτυχή κατάληξή της.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γενναία συγκομιδή βιβλίων σχετικά με το θέμα αυτό, με συνέπεια να πληροφορούμαστε πολλά και άγνωστα για τη συμβολή των φιλελλήνων στον αγώνα του ’21. Το άρθρο όμως αγνοεί όλη αυτή την παραγωγή περιοριζόμενο στους Γερμανούς φιλέλληνες. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε συμπλήρωση των πληροφοριών σχετικά με το αναφερόμενο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή