«Διυλίζοντας» τρία άρθρα

Kύριε διευθυντά
Με έκπληξη διάβασα στην «Καθημερινή» της Κυριακής (16/1)τρία άρθρα «γνώμης» που κατά σύμπτωση ευρίσκοντο στο κάτω μέρος τριών συνεχόμενων σελίδων. Στο «μεσαίο», ο κ. Γ. Παγουλάτος απορούσε γιατί η Ελλάδα επιδεικνύει μια ντροπιαστική πρωτιά: παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων και το χαμηλότερο θετικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ερώτημα αν οι πολίτες έχουν μια θετική, ουδέτερη ή αρνητική εικόνα για την Ενωση. Μη μου θυμώσει ο αρθρογράφος, αλλά αν είχε προβλέψει το περιεχόμενο του ιδίου φύλλου της εφημερίδας θα είχε βρει σχετικά επιχειρήματα υπέρ ή κατά διαφόρων εξηγήσεων στα άλλα δύο άρθρα:

Στην προηγούμενη σελίδα ο κ. Χ. Γιανναράς ανεφέρετο σ’ αυτούς που σήμερα είναι πολίτες της Ε.Ε. ως «οι επήλυδες στην Ευρώπη Φράγκοι, Ούννοι, Γότθοι, Σάξονες … εισβολείς όχι αυτόχθονες, με κατάφωρο και διαβόητο το ζηλότυπο μένος τους για τον χριστιανικό Ελληνισμό της εξελληνισμένης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας». Δεν είναι ανάγκη να παραθέσω όλα όσα έπονται, μόνο να πω στον σεβαστό συνάδελφο (αφυπηρετήσαντες καθηγητές και οι δυο μας) ότι σφάλλει όταν, σε αντίθεση με τους Ελληνες, αποκαλεί τους λοιπούς Ευρωπαίους μη αυτόχθονες αφού, με αυστηρώς βιολογικά-εξελικτικά κριτήρια, αυτό θα σήμαινε απλούστατα πως εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε άνθρωποι. Και για να γίνω κατανοητός με μία μόνο φράση, σε αντίθεση με τους κατ’ αυτόν αυτόχθονες συμπατριώτες μας (περασμένους και τωρινούς) είναι μια πραγματικότητα ότι όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι ξεκίνησαν τη βιολογική-εξελικτική τους πορεία στην… Αφρική!

Στην επόμενη σελίδα, ο κ. Χ. Τσούκας δυστυχώς δεν βοηθά περαιτέρω τη λύση της απορίας του κ. Παγουλάτου, με την αναφορά του σε άρθρο γνωστού δημοσιογράφου που λέει «Μουσουλμάνοι, Αραβες ή Αφρικανοί, άλλες φυλές, κουλτούρες, θρησκείες τέλος πάντων δεν προτίθενται να γίνουν Ελληνες, ούτε Γάλλοι, ούτε Γερμανοί». Ο δημοσιογράφος δεν εξηγεί περισσότερο τα «κατά βάση υπανάπτυκτα χούγια» των μη ευρωπαϊκών αυτών πληθυσμών αλλά σε αντίθεση με την επιφυλλίδα στην προ-προηγούμενη σελίδα, εδώ οι Γερμανοί και οι Αγγλοι δεν θεωρούνται πλέον επήλυδες. 
Μπορούμε να συνεχίσουμε τη σχετική συζήτηση επί μακρόν, καλύτερα συνοδευόμενη από μπίρες ή κρασάκι και καταλήγοντας σε φωνές, όπως κάναμε όλοι μας όταν ήμαστε φοιτητές. Πάντως, όπως έγραφε συχνά παλιός συνεργάτης της «Καθημερινής» «μας», εμείς οι Ελληνες είμαστε ο εξυπνότερος λαός της γης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή