Η αλληλεγγύη(;) Ε.Ε. και το μεταναστευτικό

Η αλληλεγγύη(;) Ε.Ε. και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά
Σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό δεν έχει διαφύγει σειρά πρόσφατων σημαντικών συνδιασκέψεων στο Βερολίνο της επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον με την υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Γερμανίας, Νάνσι Φάζερ, η οποία εκφράζει την πολιτική της νέας κυβέρνησης, σε σύμπνοια με την υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Η κοινή τους δήλωση: «Υποστηρίζουμε μια καινούργια αντιμετώπιση του μεταναστευτικού βασισμένη στην αλληλεγγύη εντός και εκτός Ευρώπης – θα δημιουργήσουμε νέες νόμιμες εισόδους για μετανάστες και θα σταματήσουμε επιτέλους τους θανάτους στη Μεσόγειο». Η κ. Μπέρμποκ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα στο τέλος Ιανουαρίου για να μεταφέρει τα μηνύματά της.

Ο μεγαλόσχημος και πάντα υπάκουος στις Βρυξέλλες υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σίγουρα δεν θα μπορέσει να αποκρύψει τα πάγια αιτήματα των ταλαιπωρημένων νησιών του Αιγαίου και της ιδιαίτερης πατρίδας του Χίου, την οποία και εκπροσωπεί στη Βουλή. Αλλά ανεξάρτητα από το αν οι πολυάνθρωπες «κλειστές δομές» που επιδιώκει στο Αιγαίο θα ενταχθούν ή όχι στο νέο, φιλεύσπλαχνο πρόγραμμα υποδοχής μεταναστών, η Ελλάδα υποχρεούται να θέσει με σθένος και επιμονή το μέγιστο πρόβλημα ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων νόμιμων και παράνομων μεταναστών στα αστικά κέντρα της χώρας και την προβληματική αφομοίωση πολυεθνικών ισλαμικών μειονοτήτων, αρνητικά διακείμενων ab initio στον Ορθόδοξο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που διέπει την ελληνική κοινωνία. Αλλωστε πολλές χώρες της Ε.Ε. απορρίπτουν memοranda των Βρυξελλών και αρνούνται να δεχτούν νέες εισροές από Ασία και Αφρική. Η Τουρκία αδίστακτα προστατεύει τα ανατολικά σύνορά της με υψηλούς φράχτες και ένοπλες περιπολίες.
Μια αρχή στο μεταναστευτικό πεδίο της χώρας μας –ένα flying visit, π.χ., σε Χίο – Εβρο – Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών– ίσως θα προσγείωνε τη σπουδαία επισκέπτρια στις ελληνοτουρκικές αντιξοότητες. Ευχόμεθα βέβαια στην κ. Μπέρμποκ «Καλή Τύχη» – θα τη χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή