Η «αντιμετώπιση» της γείτονος

Η «αντιμετώπιση» της γείτονος

Κύριε διευθυντά

Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ, με σύντομο τρόπο, με την ανάλυση – αξιολόγηση του κ. Γιάννη Βαληνάκη στο φ. της 31/12/2021, που με τίτλο «Γιατί με τη σημερινή στρατηγική δεν κερδίζουμε την Τουρκία», κλείνοντας γράφει:

 «…Στην αναμέτρηση με την Τουρκία δεν μπορούμε να χάνουμε συνεχώς έδαφος ή να αναβάλλουμε με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε θα παραιτηθεί από τις παράλογες αξιώσεις της. Πρέπει, αντίθετα, να την κερδίσουμε. (…) «ενώ λίγο παραπάνω μας λέει:

 «…Οταν η Αγκυρα χτίζει μεθοδικά αφήγημα “νομιμοποίησης” ένοπλου εκβιασμού για διεκδίκηση ακόμη και ελληνικού εδάφους, πότε σκοπεύει να ασχοληθεί συνολικά και σε βάθος με την εθνική στρατηγική; Το έργο –ομολογουμένως– δεν είναι εύκολο, ιδέες όμως υπάρχουν…»

 Δυστυχώς δεν βλέπω πουθενά τις προτάσεις ή ιδέες του κ. Βαληνάκη (ελπίζω να μην έχω παραβλέψει κάτι…) για μια άλλη, επιτυχέστερη στρατηγική. Μιλάει για «στρουθοκαμηλική προσέγγιση των τουρκικών απειλών» αλλά δεν μας φανερώνει, στρουθοκαμηλικώς ο ίδιος, πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν αυτές…

 «…Χωρίς σοβαρή στρατηγική και κυρίως “έξυπνα” αποφασιστικές κινήσεις απειλείται πλέον και η εδαφική μας ακεραιότητα…» τονίζει στο τέλος.

 Απευθείας προς τον κ. Γιάννη Βαληνάκη:

– Ποια είναι η δική σας «έξυπνη» στρατηγική; Κάτι σαν το «Βυθίσατε το Χόρα»; Ή ανόητες, ερασιτεχνικές ενέργειες όπως αυτές τύπου Ιμια;

 Τελειώνοντας: Οσο και να μη μας αρέσει: Η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και νότια της Ρωσίας είναι –ακόμη– το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και η εξωτερική της πολιτική είναι ανάλογη αυτής της πραγματικότητας. Παράλληλα, προχωρεί η στήριξη της αμυντικότητάς μας χωρίς να ενδώσουμε στον πειρασμό νέων εθνικών περιπετειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή