Ο νόμος Κατσέλη και οι ακρότητές του

Κύριε διευθυντά
Ο νόμος 3869/2010, ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη, σκόπευε να διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών προς τις τράπεζες των υπερχρεωμένων οφειλετών και να τους επανεντάξει στην κανονική οικονομική ζωή. Ομως δημιούργησε και κραυγαλέες αδικίες με την έννοια ότι πολλοί οφειλέτες εκμεταλλεύτηκαν την επιείκειά του και καταστρατήγησαν τις διατάξεις του με την ανοχή των δικαστηρίων, προς βλάβη των δανειστών.
Σας αναφέρω, από εμπειρία μου, μία τέτοια αληθή κραυγαλέα «αδικία»: Υπερχρεωμένος οφειλέτης, με οφειλές περίπου 1.200.000 ευρώ προς 8 διαφορετικές τράπεζες, κατέθεσε στις 9-1-2013 αίτηση σε Ειρηνοδικείο της Αττικής για να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3869 και ζήτησε επί λέξει «να μην καταβάλλω κανένα ποσό και το δικαστήριό σας να προσδιορίσει μηδενικές καταβολές στις τράπεζες. Επίσης να διαταχθεί η εξαίρεση των περιουσιακών μου στοιχείων από εγγραφή βαρών, από κατάσχεση κ.λπ. και να ανασταλεί κάθε καταδιωκτικό μέτρο εναντίον μου». Ζήτησε μάλιστα και προσωρινή διαταγή με την οποία να απαγορεύονται οι ατομικές διώξεις του από τις τράπεζες μέχρι την έκδοση απόφασης επί της από 9-1-13 αιτήσεώς του.
Ο αρμόδιος ειρηνοδίκης προσδιόρισε ως ημερομηνία συζητήσεώς της την 27-9-2017 και συγχρόνως χορήγησε στον αιτούντα προσωρινή διαταγή, όπως ακριβώς τη ζήτησε. Ετσι μπήκε στο απυρόβλητο – ακαταδίωκτο για σχεδόν 5 χρόνια. Στις 7-11-2016 κοινοποιήθηκε στις 8 τράπεζες νέα, συμπληρωματική αίτηση του ιδίου (στην οποία συμπεριέλαβε και οφειλή του προς το Δημόσιο και το ασφαλιστικό του ταμείο), στο ίδιο Ειρηνοδικείο που όρισε νέα δικάσιμο την 2-3-2021! Ετσι η αρχική δικάσιμος της 27-9-2017 αναβλήθηκε για την 2-3-21 για να συνεκδικαστούν και οι δύο αιτήσεις λόγω συνάφειας. Ομως η δίκη της 2-3-2021 ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού! Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο θα προσδιορίσει άλλη στο μέλλον οίκοθεν.
Συμπέρασμα: Δικόγραφο που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο το 2013 δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα συζητηθεί σε πρώτο βαθμό! Ο οφειλέτης δεν ζητάει ρύθμιση οφειλών αλλά ολική άφεση χρεών του! Το Ειρηνοδικείο τον θέτει επ’ αόριστον στο ακαταδίωκτο μέχρι να εκδώσει απόφαση επί της αιτήσεώς του! Και οι τράπεζες περιμένουν ακόμα στο ακουστικό τους τη νέα δικάσιμο! Προς δόξαν του νόμου Κατσέλη και της «ταχείας» απονομής της δικαιοσύνης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT