Σου δίνω την αδελφή μου, γίνεσαι χριστιανός;

Σου δίνω την αδελφή μου, γίνεσαι χριστιανός;

Κύριε διευθυντά
Χερσώνα και Κίεβο: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν… την ιστορία τους! Τον ανωτέρω, εύστοχο, τίτλο μου τον έδωσε ο υιός μου Χάρης, όταν ακούσαμε για τον βομβαρδισμό της Χερσώνας και του Κιέβου, καθώς τον οδηγούσα στο σχολείο του. 

Του εξήγησα την ιστορική σημασία των πόλεων αυτών, όπου ετέθησαν οι βάσεις για τον οριστικό εκχριστιανισμό των Ρώσων και την εκεί διάδοση του βυζαντινού – ελληνικού πολιτισμού.

Το όνομα «Χερσών», του είπα, προέρχεται από την ελληνική λέξη «Χερσόνησος», που ήταν το όνομα της ελληνικής αποικίας που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.!

Στη Χερσώνα βαπτίστηκε χριστιανός ο ηγεμόνας των Ρώσων, μεγάλος πρίγκιπας Βλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου για να μπορέσει να λάβει ως σύζυγο την Αννα την πορφυρογέννητη, αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειου Β΄ του Βουλγαροκτόνου. Ποτέ προηγουμένως μια πορφυρογέννητη (δηλαδή γόνος βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας που γεννιέται στο ειδικό πορφυρό δωμάτιο του παλατιού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα) δεν είχε παντρευτεί έναν βάρβαρο. 

Μάλιστα, προτάσεις γάμου προς την Αννα από Φράγκους και Γερμανούς πρίγκιπες είχαν κατηγορηματικά απορριφθεί. Τέτοιοι γάμοι ήταν μέσον άσκησης διπλωματίας, και τον γάμο της Αννας και του Βλαδίμηρου (για τον οποίο η ίδια δεν ήταν και πολύ… ενθουσιασμένη!) επέβαλαν πολιτικοί λόγοι της σύναψης στενότερων σχέσεων μεταξύ Βυζαντίου και του Βασίλειου των Ρως. 

Ο αυτοκράτωρ Βασίλειος Β΄ δηλαδή υποσχέθηκε να δώσει στον Βλαδίμηρο την αδελφή του σε γάμο, εάν ο Ρώσος ηγεμόνας, αλλά και όλο το έθνος του, ασπάζονταν τον χριστιανισμό. Πράγματι ο Βλαδίμηρος, εφαρμόζοντας την αρχή θα λέγαμε «cuius regio, eius religio», επέβαλε τον χριστιανισμό στον λαό του και κατά χιλιάδες ο ρωσικός λαός, ακολουθώντας το παράδειγμα του ηγεμόνα του, βαπτίστηκε στον ποταμό Βορυσθένη, όπως λεγόταν τότε ο ποταμός Δνείπερος, στο δέλτα του οποίου είναι η Χερσώνα.

Η Αννα ήταν κόρη του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ρωμανού Β΄ και της αυτοκράτειρας Θεοφανώς. Μετά τον γάμο της με τον Βλαδίμηρο έλαβε τον τίτλο της Μεγάλης Πριγκίπισσας του Κιέβου και έλαβε ενεργό μέρος στον εκχριστιανισμό των Ρως, ιδρύοντας πολλά μοναστήρια και εκκλησίες.

Το Κίεβο έγινε η ιερή πόλη των Ρώσων, έδρα του μητροπολίτη που διωρίζετο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ετσι, το Βυζάντιο έθεσε τα πρώτα σπέρματα πολιτισμού των Ρώσων, οι οποίοι την πρώτη τους ανάπτυξη τη χρωστούν στον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά Γράμματα του Βυζαντίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή