Έλαβα πολύτιμες απαντήσεις για το 1922

Έλαβα πολύτιμες απαντήσεις για το 1922

Κύριε διευθυντά
Το εξαιρετικό βιβλίο «Μικρασιατική Καταστροφή» των κ. Αγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, με το καταπληκτικό εξώφυλλο, μου έλυσε πολλές απορίες. 

Το συμπέρασμα είναι, δυστυχώς, ότι εμείς και μόνον εμείς ευθυνόμαστε για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της πατρίδας μας. Η κατάρα της διχόνοιας, απότοκο, κατά τη γνώμη μου, του χαμηλού επιπέδου παιδείας στη χώρα μας διαχρονικά, έκανε και τότε τη δουλειά της.

Αλλά θα σταθώ και στη συγκλονιστική ιστορία του Αμερικανού πάστορα Εϊσα Τζένινγκς, διευθυντού της YMCA στη Σμύρνη. Ο Ανθρωπος (με Α κεφαλαίο) αυτός κατάφερε να συντονίσει Ελληνες και Τούρκους, να βρει τα πλοία και να οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες Ελληνες από τη φλεγόμενη Σμύρνη στα απέναντι ελληνικά νησιά.

Αυτά δεν μας τα έμαθαν στο σχολείο, ούτε γνωρίζω αν τα σημερινά βιβλία Ιστορίας αναφέρουν τον άθλο, ή αρκούνται στον «συνωστισμό στην παραλία».

Μήπως φέτος, στα 100 χρόνια της επετείου, θα έπρεπε να θυμηθούμε τον Εϊσα Τζένινγκς;

Ευχαριστώ από καρδιάς τον κ. Αγγελο Συρίγο και τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου για το τεράστιο έργο τους, που έδωσε σε μένα και στα παιδιά μου έναν μπούσουλα για την κατανόηση εκείνης της τραγικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT