Σενάρια πυρηνικών και παραφροσύνη

Σενάρια πυρηνικών και παραφροσύνη

Κύριε διευθυντά
Το φρικτό ερώτημα μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελιχθεί σε πυρηνικό πλανάται τον τελευταίο καιρό σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; Ολοι λένε –Ρώσοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί– ότι αυτό θα ήταν τρέλα. Είναι όμως τρελός ο Πούτιν; Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αν όμως χάσει στην Ουκρανία και φθάσει σε απόγνωση, δεν αποκλείεται και να τρελαθεί. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», λέει μια παροιμία μας. Τι πρέπει να γίνει συνεπώς για να αποτραπεί ένας πυρηνικός πόλεμος;

Η λύση βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας. Αν γίνει πυρηνικός πόλεμος, αυτό θα οφείλεται φυσικά στο ότι η Ουκρανία θα έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς στο μέτωπο την επίθεση της Ρωσίας, κάτι που θα φέρει τον Πούτιν σε απόγνωση και ίσως σε παραφροσύνη και σε πυρηνικό πόλεμο. Για να αντιμετωπισθεί αυτό, θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία σε κατάλληλο χρόνο, εγκαίρως πάντως πριν να είναι αργά, μια χειρονομία για να δώσει στον Πούτιν μια δικαιολογία προς τους συμπατριώτες του ότι πέτυχε μια νίκη – και να απεγκλωβισθεί έτσι από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος έχει περιέλθει. Να δεχθεί, για παράδειγμα, η Ουκρανία να παραχωρήσει στη Ρωσία την περιοχή του Ντονμπάς.

Η παραχώρηση αυτή θα είναι προσωρινή. Οπως θα εξηγήσει και ο κ. Ζελένσκι στους συμπατριώτες του, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθή στη Ρωσία από τη Δύση και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται όλο και σκληρότερες –και κυρίως με την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο οποίο και μόνο στηρίζεται όλη η ρωσική οικονομία– θα οδηγήσουν τη Ρωσία σε οικονομική καταστροφή. 

Η Μόσχα θα εκλιπαρεί τότε για άρση των κυρώσεων και μεταξύ των όρων που θα της επιβληθούν για να γίνει η άρση αυτή, θα είναι ασφαλώς και η επιστροφή της περιοχής του Ντονμπάς στην Ουκρανία. Προς τη λύση αυτή πρέπει φυσικά να πιέσει την Ουκρανία και η Δύση, διότι αλλιώς από έναν πυρηνικό πόλεμο η μεν Ουκρανία θα καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα –κυρίως η Ευρώπη– θα υποστεί τεράστιες ζημιές. Αλλά ούτε και η Ρωσία θα μείνει αλώβητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή