Το εν Ελλάδι «Χόλιγουντ»

Kύριε διευθυντά
Κατόπιν του άρθρου με τίτλο «Μήπως γίναμε Χόλιγουντ χωρίς να το καταλάβουμε;» που δημοσιεύθηκε στις 29.4.2022, φέροντας την υπογραφή του δημοσιογράφου της «Κ», κ. Αιμίλιου Χαρμπή, επισημαίνουμε μεταξύ άλλων τα εξής:

(…) Αρχικά, δεν θα είχε δημοσιεύσει εσφαλμένες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η ταινία Burning Days γυρίστηκε στην Ελλάδα ή ότι ο σκηνοθέτης Ruben Östlund πραγματοποίησε γυρίσματα στην παραλία της Χιλιαδούς, κατόπιν προτροπής του Γιώργου Λάνθιμου. Η πρώτη ταινία δεν έκανε ούτε μια ημέρα γυρίσματα στη χώρα μας, η δε ανεύρεση των χώρων της ταινίας του Östlund έγινε αποκλειστικά από τους συνεργάτες της ελληνικής εταιρείας παραγωγής.

Επίσης, θα είχε διαπιστώσει ότι πολλοί παραγωγοί, μέλη του ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων) δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από το rebate του 40% από τον ΕΚΟΜΕ, ως όφειλαν, εξαιτίας της καταστροφικής ανεπάρκειας της διοίκησης του οργανισμού να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως ορίζει ο νόμος.

Συνεπακόλουθα, θα είχε ίσως διαπιστώσει ότι η χώρα μας βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένη στους διεθνείς συνεργάτες, χρηματοδότες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από παραγωγές κι ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, που είναι ο μόνος που χαίρει της συμπερίληψης των δηλώσεών του στο εν λόγω άρθρο, κρίνεται επιζήμιος για την εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή κι ανεπιθύμητος από τους επαγγελματίες της αλλά και τους διεθνείς συνεργάτες τους.
Το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ

Απάντηση

Οσον αφορά την ταινία «Burning Man», πρόκειται πράγματι για εκ παραδρομής σφάλμα και γι’ αυτό απολογούμαι. Σχετικά με τον Πρόεδρο του ΕΚΟΜΕ είναι προφανές ότι μιλά ως αρμόδιος επί του θέματος, όμως δεν είναι ο μόνος· υπάρχει επίσης εκτενής τοποθέτηση της κ. Γερωνυμάκη εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καθώς και οι επαινετικές για το έργο των Ελλήνων συμπαραγωγών δηλώσεις των σκηνοθετών. Τέλος, για τα σημαντικά ζητήματα που θίγετε, εδώ όντως παραλείφθηκαν αφού δεν συνάδουν με το νόημα του κειμένου, ωστόσο ευχαρίστως θα επανέλθουμε στην «Κ» και με τη δική σας συνδρομή, αν το επιθυμείτε. 
Αιμίλιος Χαρμπής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή