Ο Γεώργιος Β΄ στο Κογκρέσο

Κύριε διευθυντά
Στην κυριακάτικη «Καθημερινή» (8/5/2022) δημοσιεύθηκε ένα εξαιρετικό άρθρο του κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη ε.τ., με τίτλο «Το Κογκρέσο τιμά την Ελλάδα».

Σε κάποιο σημείο αναφέρει: «Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ελληνας –όχι μόνο ο πρώτος πρωθυπουργός– που προσκαλείται να ομιλήσει στη γεμάτη συμβολισμό κοινή συνεδρίαση (joint meeting) των δύο νομοθετικών σωμάτων (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) του Κογκρέσου». Αναμφίβολα η 17η Μαΐου 2022 θα είναι: «η καλύτερη στιγμή (the finest hour) για το συμβολικό, πολιτικό και αξιακό μήνυμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης». Ετσι είναι και διατυπώνεται πολύ σωστά από τον κ. Μαλλιά. Εδώ θα ήθελα να κάνω μία σχεδόν ασήμαντη παρατήρηση. Πριν από τον κ. Μητσοτάκη υπήρξε ένας άλλος αρχηγός του κράτους που μίλησε στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Ηταν το πολύ μακρινό, τον Ιανουάριο του 1942 που ο τότε βασιλιάς Γεώργιος Β΄ απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ως αρχηγός κράτους που μάχεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον του άξονα των Γερμανοϊταλών.

Ηταν η επίσημη επίσκεψη του Γεωργίου στις ΗΠΑ ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Ρούζβελτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή