Ο τριδιάστατος και τα… κριτήριά του

Ο τριδιάστατος και τα… κριτήριά του

Κύριε διευθυντά 
Ο  κ. Μ. Σακελλαρίου (φ. 14/5) επανέφερε στις στήλες της «Κ» το ζήτημα της ορθότητας του όρου «τρισδιάστατος» ή «τριδιάστατος». Θεωρεί ότι το σώμα, που έχει τρεις διαστάσεις, πρέπει να αποκαλείται «τρισδιάστατο», επειδή «είναι τρεις φορές διαστατό». Εάν όμως ίσχυε αυτή η άποψη, θα έπρεπε να δεχθούμε ότι και το ηλεκτρικό ρεύμα, που έχει τρεις φάσεις, «είναι τρεις φορές φασικό». Συνεπώς θα έπρεπε να καλείται «τρισφασικό» και όχι «τριφασικό», όπως το ονομάζουμε όλοι.

Βέβαια, όπως αναφέρει και ο κ. Σακελλαρίου, πράγματι, στα λεξικά δεν περιλαμβάνεται το λήμμα «τριδιάστατος». Αλλά μόνον το «τρισδιάστατος». Επειδή δεν είμαι γλωσσολόγος, υπέβαλα προ ετών με ηλεκτρονική αλληλογραφία σχετική ερώτηση στον συντάκτη του «Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών, τον κ. Χ. Χαραλαμπάκη, ο οποίος μου απάντησε ότι ο όρος «τριδιάστατος» είναι ο ορθός. Στην ερώτησή μου γιατί στο Λεξικό της Ακαδημίας παρατίθεται μόνον το λήμμα «τρισδιάστατος», με την εξήγηση ότι είναι αυτός «που έχει τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος)…», η απάντησή του ήταν: Για να καταχωρηθεί ένα λήμμα σε σοβαρό λεξικό, πρέπει να έχει εμφανισθεί στον έντυπο λόγο αρκετές (αν δεν με απατά η μνήμη, τουλάχιστον χίλιες) φορές. Και ο όρος «τριδιάστατος», παρόλο που είναι ο ορθός, δεν πληροί αυτό το κριτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή