Το Ναυτικό Λύκειο να γίνει Πρότυπο

Το Ναυτικό Λύκειο να γίνει Πρότυπο

Κύριε διευθυντά
Πρόσφατα άρθρα του εξαίρετου συνεργάτη σας κ. Απόστολου Λακασά τονίζουν τη διεύρυνση του πανελλήνιου δικτύου Προτύπων Σχολείων από τη δραστήρια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όχι μόνον όσον αφορά τη γενική παιδεία, αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση. Οι παράλληλοι θεσμοί Προτύπων και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) έχουν ήδη αποδειχθεί τόσο δημοφιλείς όσο και αναγκαίοι σε πολλές περιοχές της χώρας, αστικές και επαρχιακές. Ηδη σχεδιάζεται για άμεση εφαρμογή και ο νέος συνδυαστικός θεσμός των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (ΠΕΠΑΛ) με σκοπό την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

Ισως δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστό ότι το Κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», σε συνεργασία με το ΤΕΕΝS («Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών») έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στον τομέα της επαγγελματικής παιδείας στην ακριτική Χίο, προάγοντας όχι μόνο την ελληνική ναυτιλία αλλά και την ανάπτυξη του νησιού γενικότερα. Η πρώτη τάξη αποφοίτων του διέπρεψε στις φετινές εξετάσεις ΑΕΙ με επιτυχίες εισαγωγών 80%. Η τριετής φοίτηση επιδοτείται αποκλειστικά από πόρους του ιδρύματος. Η επαγγελματική και ναυτιλιακή κατάρτιση που προσφέρεται ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντες ενός διεθνούς επαγγέλματος, με θέσεις εργασίας τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, με μεγάλες δυνατότητες εξειδικεύσεων, διεθνών συνεργασιών, αξιοκρατικών προαγωγών και σημαντικών αμοιβών. 

Η αναβάθμιση του πρωτοπόρου αυτού Ναυτικού ΕΠΑΛ της Χίου σε Πρότυπο δεν θα αξιολογούσε μόνο τις πολυετείς, αφοσιωμένες προσπάθειες των πρωτεργατών του, αλλά θα ενθάρρυνε και την επαγγελματική κατάρτιση που απαιτεί η ναυτιλία για τις μεταφορές υγρών και ξηρών φορτίων σε μια εποχή τεχνολογικών επαναστάσεων. Θα δημιουργούσε επίσης δυνατότητες κοινωνικής προόδου ανάλογες με αυτές που ήδη παρέχονται σε αρκετές άλλες πόλεις (π.χ. Ξάνθη, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα) όπου τα υπάρχοντα ΕΠΑΛ θεωρούνται υποψήφια για αναβάθμιση σε Πρότυπα (ΠΕΠΑΛ). Ανάλογη αναβάθμιση θα βοηθούσε τα μέγιστα το έργο του ΤΕΕΝS στην ακριτική Χίο και θα συνέβαλλε στη γενική αναγνώριση πολλών ναυτικών επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που τώρα παραγνωρίζονται ή αγνοούνται. 

Η χώρα μας αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της διεθνούς ωκεανοπόρου ναυτιλίας, ενώ ο Πειραιάς έχει αναδειχθεί σε ένα από τα παγκοσμίως σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα. Οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ Χίου –πρώτου μη κερδοσκοπικού ναυτικού λυκείου της Ευρώπης– έχουν ήδη επιτύχει τα αρχικά βήματα στον χώρο της διεθνούς ναυτιλίας. Φέτος μαθητές από όλη την Ελλάδα συνωστίζονται στον προθάλαμο εισόδου τού ΤΕΕΝS, επιδιώκοντας πρόοδο και επαγγελματική αναγνώριση.

Οι δύο αυτές κοινωνικές αρετές ανταποκρίνονται άλλωστε στο όραμα του ιδρυτή και δημιουργού της σύγχρονης, αξιοκρατικής ναυτικής παιδείας στη χώρα μας. Απογοητευμένος από την πολυετή κρατική αδιαφορία και από τη φθίνουσα συμμετοχή των νέων της χώρας μας στην εμπορική ναυτιλία, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ξεκίνησε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια την υλοποίηση ενός οράματος ένταξης της ναυτιλίας στην ελληνική κοινωνία. Η καθαρά ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία στηρίζεται από πολλαπλές δραστηριότητες του ομίλου ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απευθύνεται τόσο στην επιμέλεια και εργατικότητα, όσο και στις ευγενείς φιλοδοξίες και στο ήθος των νέων Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT