Αναστολή εργασίας και εμβολιασμοί

Κύριε διευθυντά
Ευχαριστώ την κ. Παπασωτηρίου-Μπένου για τον σχολιασμό/αντίλογο στην επιστολή μου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (20/5/2022). Η δημοσίευση της επιστολής μου σε πλαίσιο ήταν επιλογή της εφημερίδας, για την οποία δεν έχω καμία ευθύνη. Ας αναφερθώ για λίγο στα γραφόμενά της, υπενθυμίζοντας ότι γράφω ως εμβολιασμένος και ως υπέρμαχος των εμβολίων, αλλά και της κοινής λογικής που συχνά παραβλέπεται.

Ο εμβολιασμός των παιδιών για τα σχολεία αποσκοπεί στην προστασία τους από δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα (π.χ. τέτανος, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα κ.τ.λ.) και βέβαια στην πρόληψη επιδημιών. Είναι διαφορετική υπόθεση από τον εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων, και ειδικά υγειονομικών, για τους οποίους δεν υπάρχει κατ’ αρχήν υποχρεωτικός εμβολιασμός για κανένα νόσημα. Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν πρωτόγνωρη, και η μεγάλη έξαρσή της το φθινόπωρο ήταν εκείνη που οδήγησε στο ad hoc μέτρο της αναστολής εργασίας, όπως και σε όλα τα άλλα.

Η αναστολή απέβλεπε στην προστασία αφενός των ιδίων των υγειονομικών και αφετέρου στον περιορισμό της μετάδοσης σε ασθενείς (η επιστολογράφος φαίνεται να διαχωρίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον περιορισμό της μετάδοσης, αλλά η πρώτη εξασφαλίζεται μέσω της δεύτερης, άρα πρακτικά ταυτίζονται). Για τον σκοπό αυτό στους χώρους υγείας εφαρμόζονται και άλλα προστατευτικά μέτρα (π.χ. ειδικές ενδυμασίες, απολύμανση χειρών, συχνά τεστ κ.τ.λ.). Είχε και την «επικοινωνιακή» του πλευρά: να ενισχύσει το μήνυμα του εμβολιασμού προς τον γενικό πληθυσμό και να μειώσει τον φόβο του κοινού ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο εκθέτει τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, η εμπειρία από τη χρήση των υπαρχόντων εμβολίων έχει δείξει ότι, ενώ προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση, ο ρόλος τους στην αποτροπή της μετάδοσης είναι σχετικά περιορισμένος, ειδικά με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την επανεξέταση του μέτρου της αναστολής.

Θα μπορούσε βέβαια να θέσει κανείς και το προκλητικό ερώτημα: μήπως ο αποκλεισμός πολλών πεπειραμένων ιατρών και νοσηλευτών από το ήδη υποστελεχωμένο σύστημα υγείας δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκόπευε να προλάβει; Σ’ αυτό ας απαντήσουν οι ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT