Όταν ο λοχίας Γιώργος ηράσθη σφόδρα την Αννα

Όταν ο λοχίας Γιώργος ηράσθη σφόδρα την Αννα

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή το μυθιστόρημα του Νίκου Ψιλάκη, με τον τίτλο «Η κραυγή των απόντων», το οποίο εξιστορεί το ειδύλλιο Ελληνα στρατιώτη του Δ΄ Σ.Σ. με Γερμανίδα του Γκαίρλιτς, το οποίο παρουσίασε η «Κ» της 29.5.2022, και το οποίο (Δ΄ Σ.Σ.) κατά την κορύφωση του εθνικού διχασμού, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετεφέρθη (το Δ΄ Σ.Σ.) από τον Αύγουστο του 1917 ως αιχμάλωτο ή μάλλον φιλοξενούμενο από την Καβάλα στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας.

Μεταξύ των 4.000-5.000 στρατιωτών του Δ΄ Σ.Σ. ήταν και ο λοχίας Γιώργος Μπρεχός από το Χλεμποτσάρι, τώρα Ασωπία, της Βοιωτίας. Στο Γκαίρλιτς ηράσθη σφόδρα τη νεαρή Γερμανίδα Αννα Πόγκελ και είχε καταλήξει στην απόφαση να παραμείνει στη Γερμανία και μετά τον πόλεμο. Με τη λήξη του πολέμου, τον Νοέμβριο του 1919, πιεσθείς φορτικά από 3-4 συγχωριανούς του στρατιώτες, οι οποίοι αγνοούσαν τη γερμανική γλώσσα, ενώ ο ίδιος την είχε εκμάθει καλώς, ενέδωσε εις τας πιέσεις τους να επιστρέψει εις την Ελλάδα, με την πρόθεση να επανέλθει στην ήδη μνηστή του Αννα Πόγκελ. Τούτο όμως δεν κατέστη εφικτό, γιατί οι επανελθόντες στρατιώτες του Δ΄ Σ.Σ. εθεωρούντο συλλήβδην βασιλόφρονες και έτυχαν δυσμενούς μεταχειρίσεως από τη βενιζελική εξουσία. Ετσι, ο λοχίας Γιώργος Μπρεχός ευρέθη πολεμών εις τα υψίπεδα της Ανατολής, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Εξάλλου, η μητέρα του κατακρατούσε τις επιστολές της Αννας Πόγκελ και ουδέποτε απέδωσε αυτάς στον υιόν της. Εν τω μεταξύ, η Αννα Πόγκελ είχε γεννήσει την κόρη τους Ειρήνη, στις 19.5.1919.

Δεκαετίες μετά, ο γιος του Γιώργου, Πολυδεύκης Μπρεχός, μετέβη τρεις φορές στο Γκαίρλιτς εις αναζήτησιν της ετεροθαλούς αδελφής του Ειρήνης, η οποία όμως είχε σκοτωθεί κατά την προέλαση των Ρώσων.

Ο λοχίας Γιώργος Μπρεχός, πλήρης ημερών, απεβίωσε το 1984, μνημονεύων πάντοτε τον έρωτα της νεότητός του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή