Οι ευθύνες μας και τα κλαδέματα

Οι ευθύνες μας και τα κλαδέματα

Κύριε διευθυντά
Εξ όσων γνωρίζω σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι δήμοι, έχοντας οριοθετήσει χώρους εναπόθεσης και κομποστοποίησης προϊόντων κλαδέματος, έχουν μεταφέρει την ευθύνη της μεταφοράς τους εκεί στους ιδιοκτήτες των υπό κλάδευση χώρων. Στη χώρα μας, η ανταπόκριση των δήμων, έστω και σε κάποιο βαθμό, στην αποκομιδή των προϊόντων κλαδέματος, ανεξαρτήτως εάν ένα μεγάλο μέρος από αυτά προέρχεται από ιδιόκτητους χώρους, έχει οδηγήσει στην εντύπωση ότι η ευθύνη της αποκομιδής ανήκει αποκλειστικά στον δήμο. 

Ακουσα πρόσφατα στις ειδήσεις τα παράπονα κατοίκων της κοινότητας Σαρωνίδας για τη μη αποκομιδή των κλαδιών. Το πρόβλημα στην περιοχή προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους, και τους κηπουρούς τους, που ακολουθούν τη βολική λύση της εναπόθεσης των προϊόντων κλαδέματος στα εν αφθονία υπάρχοντα γειτονικά άκτιστα οικόπεδα. Μεταξύ αυτών που ακολουθούσαν την πρακτική αυτή, πρέπει να ομολογήσω, ήμουν έως πρόσφατα και εγώ. Ο δήμος, εφόσον φυσικά κάνεις τον κόπο να τηλεφωνήσεις, στέλνει με μικρή, συνήθως ολίγων ημερών, καθυστέρηση υπαλλήλους να τα μαζέψουν. Πρόσφατα ωστόσο συνειδητοποίησα ότι ο Δήμος Σαρωνικού διαθέτει χώρο εναπόθεσης κλαδιών στον παραλιακό δρόμο, με κατεύθυνση προς Σούνιο, λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια, και αποφάσισα ότι από εδώ και στο εξής θα μεταφέρω προσωπικά όλα τα κλαδιά που μου αντιστοιχούν εκεί. Από τη στιγμή που ένας δήμος δημοσιοποιεί (η απουσία επαρκούς ενημέρωσης είναι συχνά ένα από τα προβλήματα) την οριοθέτηση χώρου εναπόθεσης προϊόντων κλαδέματος, δικαιούται νομίζω να επιβάλει πρόστιμα για τη δημιουργία παράτυπων χωματερών κλαδιών. Δεν μπορώ, πάντως, να πιστέψω ότι οι επαγγελματίες κηπουροί του Δήμου Σαρωνικού, που λόγω επαγγέλματος αναγκαστικά διακινούν και τη μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων κλαδέματος, δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου χώρου. Και ερχόμαστε στο γνωστό πρόβλημα της αδυναμίας ελέγχου, η εφαρμογή του οποίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία. Αλλο ένα παράδειγμα όπου οι διαμαρτυρίες για μια τυχόν «αντιδημοκρατική» τοποθέτηση καμερών από τον δήμο θα διαιωνίσουν την εξίσου αντιδημοκρατική αυθαιρεσία του «κάθε οικόπεδο και χωματερή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή