Να «αναβαθμιστεί» το Ναυτικό Μουσείο 

Να «αναβαθμιστεί» το Ναυτικό Μουσείο 

Κύριε διευθυντά
Η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος (ΝΜΕ) Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του ΝΜΕ (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2022), αφιερωμένου στα «Ποσειδώνια», διατυπώνει το όραμα: «Να γίνει το ΝΜΕ ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο».
Γνώμη μου είναι ότι το όραμα της κ. προέδρου θα πρέπει να γίνει απαίτηση όλων των Ελλήνων προς την κυβέρνηση και τον κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας. Είναι το λιγότερο λυπηρό, η χώρα που η ναυτιλία της αντιπροσωπεύει το 21% του παγκόσμιου στόλου και το 59% του ευρωπαϊκού στόλου, που ελέγχει το 32% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενοπλοίων, το 25% των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 22% του στόλου πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), να μη διαθέτει ένα αντίστοιχο λαμπρό Ναυτικό Μουσείο. Είναι λυπηρό η ιστορία, η παράδοση και τα κειμήλια ενός λαμπρού ναυτικού (Πολεμικού και Εμπορικού), που μετρά χιλιετίες, να είναι εκτεθειμένα σ’ ένα θλιβερό κτίριο με ανεπαρκή εκθεσιακό χώρο, θαμμένο κάτω από την άσφαλτο της Ακτής Θεμιστοκλέους της Ζέας και αόρατο σχεδόν από τους διερχόμενους και από τους επισκέπτες του.
Χώρος, υπέροχος, υπάρχει. Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου. Πολιτική βούληση χρειάζεται και τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανέγερσή του. Για τα τελευταία είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουν αντίρρηση να συμβάλουν οι πατριώτες Ελληνες εφοπλιστές. Εχουν αποδείξει, σε πάμπολλες περιπτώσεις, ότι πέρα από τα συμφέροντά τους, έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά στην πατρίδα και αυτή με τη σειρά της, ευγνωμονούσα, θα εκτιμήσει και θα τιμήσει την προσφορά τους.
Είναι αμαρτία το Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Deniz Müzesi) να έχει μια ξεχωριστή θέση στα ναυτικά μουσεία του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή